Objavljene nove turističke brojke

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7.2 milijuna turista koji su ostvarili 28.1 milijun noćenja, što je za šest, odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodajući da u Hrvatskoj trenutačno boravi više od 700 tisuća turista.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora, prema kojima je većina od ukupnih noćenja ili gotovo 25.8 milijuna u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu, što je također dva posto više nego lani.

Ostalih više od 2.3 milijuna noćenja odnosi se na kontinent, koji je time ukupno u plusu od sedam posto u odnosu na prvu polovicu 2023. godine, a oko pola tih noćenja ili 1.2 milijuna ostvarena je samo u Gradu Zagrebu, za koji je to porast od osam posto.

Prednjači Istra

Ipak, prema županijama s najviše noćenja i ove se godine izdvaja Istra, kojih je u njezinim odredištima ostvareno u prvih šest mjeseci 8.4 milijuna. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s pet milijuna noćenja te Kvarner s 4.4 milijuna, dok su među odredištima najviše noćenja imali Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag i Zadar.

Sa stranih tržišta u prvoj polovici 2024. u hrvatskom su turizmu najviše noćenja ostvarili Nijemci, 5.7 milijuna, dok su domaći turisti na drugom mjestu s 3.7 milijuna. Slijede turisti iz Slovenije s 2.7 milijuna noćenja, Austrije s 2.6 milijuna, Poljske s 1.8 milijuna te iz Velike Britanije s 1.3 milijuna noćenja.

Prema vrstama smještaja, iz HTZ-a navode da je najviše noćenja u pola godine - 9.2 milijuna - bilo u hotelima, a zatim u objektima u domaćinstvu više od osam milijuna i u kampovima 5.5 milijuna.

Komentirajući polugodišnje rezultate, ministar turizma i sporta Tonči Glavina ističe da su još jedna potvrda da se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja nudi sve više sadržaja i izvan ljetnih mjeseci.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je pak da se u turizmu nakon prvog polugodišta s velikim optimizmom ulazi u nastavak turističke godine, uz podatak da sada na dnevnoj bazi u Hrvatskoj ima oko 700 tisuća turista.

Lipanj s pet posto manje noćenja, ali više turista

Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovice ukupnih polugodišnjih noćenja ili 14.3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. godine. Iako je noćenja bilo manje, podaci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dva posto više turista nego u istom lanjskom mjesecu ili njih tri milijuna.

Najviše noćenja u lipnju su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.