Objavljeno koliko će ove zime Ukrajini nedostajati struje zbog ruskih napada

Foto: Profimedia

Manjak opskrbe električnom energijom u Ukrajini mogao bi dosegnuti šest gigavata ove zime, oko trećinu očekivane vršne potražnje, zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu i isteka ugovora o opskrbi plinom krajem ove godine, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u izvješću.

Od početka ruske invazije u veljači 2022. energetski sustav Ukrajine bio je na meti ruskih napada, što je rezultiralo stalnim prekidima struje i ograničenom opskrbom električnom energijom u nekim regijama po nekoliko sati dnevno. Ukrajina je uzvratila napadom na energetsku infrastrukturu u Rusiji.

Ovog ljeta, kad je potražnja za električnom energijom obično niža nego zimi, ukrajinski proizvodni kapacitet pao je za više od dva GW ispod vršne potražnje od 12 GW, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ove bi se zime vršna potražnja za električnom energijom mogla povećati na 18.5 GW. I uz uvoz električne energije od 1.7 GW iz europskih susjednih zemalja, ukrajinski deficit opskrbe mogao bi dosegnuti šest GW, što je ekvivalent vrhuncu godišnje potražnje u Danskoj.

Hladna zima bi mogla biti problem

"Daljnji napadi na infrastrukturu, nepredviđeni kvarovi opreme i propušteni ciklusi održavanja predstavljaju dodatne rizike", navodi se u izvješću. U trenutnim okolnostima Ukrajina bi mogla zadovoljiti svoje potrebe za plinom iz domaće proizvodnje i skladištenja, ali hladnija zima od prosjeka povećala bi potrebu za uvozom.

Ugovor o tranzitu opskrbe plinom s ruskim Gazpromom trebao bi isteći krajem ove godine, a Ukrajina je rekla da ga ne želi produljiti. Ukrajina će trebati uvesti oko 0.6 milijardi kubičnih metara plina u rujnu i listopadu kako bi dosegla svoj cilj skladištenja plina prije 1. studenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.