Radovi uništili staru jezgru Karlovca, građani očajni pisali Europskoj komisiji

Foto: Index/Hana Kajari

Stanovnici karlovačkih gradskih četvrti Zvijezda i Gaza danas su zatražili pomoć Europske komisije zbog katastrofalnih posljedica nestručnog provođenja radova obnove kanalizacijske mreže u sklopu projekta aglomeracije, pod nazivom "Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac - Duga Resa".

"Nije nam preostalo ništa drugo nego da se za pomoć i zaštitu obratimo EK"

"S velikim žaljenjem i nemalom zabrinutošću smo primili vijest da je glavni nadzorni inženjer dopustio nastavak radova na projektu Aglomeracije u Zvijezdi i na Gazi. Ujedno, na zadnjem sastanku, koji su predstavnici građana održali u četvrtak 18. travnja 2024. s javnim poduzećem Vodovod i kanalizacija, obaviješteni smo da u potpunosti odbacuju zahtjeve građana u pogledu kriterija za odabir izvođača stručne i nezavisne revizije spornog projekta.

To drugim riječima znači da će se revizija projekta, ako do nje uopće i dođe, provesti pod krajnje upitnim i nestručnim kriterijima, koji neće zajamčiti kvalitetan uvid u razloge zbog kojih je, na projektu Aglomeracije, došlo do ovako katastrofalnih razmjera oštećenja javnih i privatnih zgrada.

Također, to znači da nositelj projekta (Grad Karlovac i poduzeće Vodovod i kanalizacija) neće niti pokušati otkloniti uzroke dosadašnjih oštećenja te da će se oštećenja nastaviti i u ulicama u kojima radovi tek trebaju započeti. Zbog svega toga građanima Karlovca nije preostalo ništa drugo nego da se za pomoć i zaštitu obrate Europskoj komisiji", poručuju ogorčeni stanovnici.

Svoju su molbu za pomoć uputili predsjednici Europske komisije i dvjema povjerenicama zaduženima za kohezijsku politiku te za kulturu i obrazovanje. Dopis je poslan na uvid i svim hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu.

Mole EK da ispita sumnju na prevaru

Od ukupno 270 zgrada u Zvijezdi, zaštićenoj povijesnoj jezgri Karlovca, nestručnim izvođenjem radova na obnovi kanalizacije oštećene su čak 54 zgrade ili 20 posto ukupnog stambenog fonda Zvijezde, upozoravaju u pismu. Napominju i da je postotak oštećenja u ulicama na trasi izvođenja radova mnogo veći i penje se na preko 90% oštećenih zgrada u ulicama u kojima se radovi izvode.

"Građane posebno zabrinjava činjenica da radove financira EU. Pitaju se kako je moguće da se novcem poreznih obveznika EU financira uništavanje europske kulturne i povijesne baštine bez presedana. Sve to izuzetno šteti ugledu EU i potpuno je u suprotnosti s ciljevima Kohezijske politike", pišu stanovnici Zvijezde.

Mole EK da ispita sumnju na prevaru prilikom pripreme projektne dokumentacije, provedbe radova, nadzora i odobrenja troškova te ističu da ih posebno zabrinjava loša provedba građevinskog nazora. "Posebno vas molimo da provedete kontrolno revizijske postupke i izvršite pritisak na nositelja projekta Aglomeracije (Grad Karlovac i javno poduzeće Vodovod i Kanalizacija) kao korisnike EU sredstava da pod predloženim kriterijima pristupe izboru izvođača revizijskog postupka", poručuju EK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.