KORONAVIRUS

Oglasili se iz CARNET-a: Sustav je još od petka pod opterećenjem i napadima

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

SREDIŠNJE komponente sustava AAI@EduHr pod opterećenjem su od petka, 13. ožujka, a sustav je istodobno bio izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima poput jutrošnjega, izvijestio je u ponedjeljak CARNET.

Na svojoj Facebook stranici CARNET navodi da su središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno visokim opterećenjem još od petka, 13. ožujka, a uz predviđeno pojačano opterećenje, sustav je bio istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima, poput jutrošnjeg #DDOS napada koji je korisnicima uzrokovao poteškoće s pristupom određenim uslugama.

>> Hakeri napali Carnet, otežana online nastava

Podsjećaju pritom da je za počinjenje kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

U trenutku eskalacije tih napada rad sustava se usporava i on postaje nedostupan većini korisnika, a takvih eskalacija bilo je desetak samo u proteklih 48 sati, izvijestili su iz CARNET-a.

Dodaju da je zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno na razini CARNET-ove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu.

"Suradnja timova Srca i CARNETA je vezano uz ovu problematiku maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava", istaknuli su.

Iz CARNET-a su, s obzirom na mnogobrojne prijave s pogrešnim korisničkim podacima, zamolili korisnike iz sustava osnovnog i srednjeg školstva da prije pristupanja uslugama provjere valjanost svojih @skole.hr korisničkih računa na stranici https://provjera.skole.hr/.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih, a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. "Godišnji dnevni prosjek autentikacija je oko 106.000 dnevno, a relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava", napominju.

Srce od utorka počinje s posebnim režimom rada

U skladu s epidemiološkom situacijom do daljnjeg se otkazuju sva javna događanja u zgradi Srca i onemogućavaju svi dolasci u zgradu Srca, osim zaposlenicima Srca i CARNET-a.

Osobni dolasci korisnika Helpdeska Srca neće biti mogući i za njih će Helpdesk Srca biti dostupan putem e-pošte helpdesk@srce.hr ili telefona 01 616 5165 u vremenu od 8 do 16 sati.

Obrazovne aktivnosti Srca u učionicama neće se održavati do daljnjega, a na vrijeme će se objaviti o ponovnoj uspostavi obrazovnih aktivnosti. Pitanja o svemu mogu se poslati na e-poštu edu@srce.hr.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.