Orban: Kad završe komplicirane procedure u Bruxellesu, možda dobijemo pomoć

Foto: EPA

Mađarski predsjednik Viktor Orban skeptičan je oko toga da će njegova zemlja dobiti pravovremenu pomoć od Europske unije nakon što su velike poplave pogodile srednju Europu. 

"Uz dužno poštovanje, da čekamo da nas Bruxelles spasi, bili bismo do grla u vodi", rekao je Orban na jutrošnjoj konferenciji. Mađarska je posljednja zemlja u nizu koja je pogođena poplavama. U Poljskoj, Češkoj, Austriji i Rumunjskoj poginula je 21 osoba. 

Orban je ranije ovog tjedna objavio da je odgodio svoje međunarodne obveze dok se poplave ne smire, uključujući raspravu Europskog parlamenta o mađarskom predsjedanju Vijećem. Jutros se osvrnuo na istup predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je ponudila pomoć. 

Mađarska dobiva satelitske snimke od Copernicusa

"Ako se u nekoj zemlji pojavi situacija, postoji mehanizam koji se može aktivirati jednostranom obavijesti. Mi smo to učinili, što znači da je Bruxelles počeo ispitivati ​​treba li ili može li se pružiti neka vrsta pomoći", naveo je mađarski premijer. 

"Kad ove komplicirane procedure u Bruxellesu završe - i ne budemo kažnjeni nedobivanjem pomoći koju zaslužujemo, jer sve je to upitno u Bruxellesu - tada ćemo dobiti pomoć", dodao je. Program Europske unije za praćenje klimatskih promjena Copernicus još je prije pet dana počeo slati satelitske snimke poplavljenih područja Mađarskoj, na zahtjev Budimpešte. 

Stoga se pretpostavlja da su Orbanove oštre primjedbe možda posljedica ranije odluke Europskog suda pravde da kazni Mađarsku s 200 milijuna eura zbog kršenja zakona Europskog zakona o azilu, piše Politico. "Za sada, pogledajmo pozitivnu stranu stvari i s poštovanjem zahvalimo Bruxellesu što barem misli na nas", zaključio je Orban. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.