Orešković: Na Thompsonove koncerte ne idem, ali naravno da se pjevao po svadbama

Screenshot: HRT/HTV

Saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Dalija Orešković komentirali su u HTV-ovoj emisiji Studio 4 sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko slanja hrvatskih vojnika u misiju NSATU. 

"Što se tiče Zorana Milanovića, on to isključivo koristi kao poligon za politički sukob. A to što načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid ne dolazi na saborski odbor za obranu je upravo želja političke destabilizacije Hrvatske, želja rušenja vladajuće većine, za rušenje vlade Republike Hrvatske", kazao je Zekanović. 

"Kod Milanovića uvijek ostaje tuga, ljubomora prema opciji koja je pobijedila na izborima, prema vladajućoj većini, tako da će on napraviti sve da našteti vladajućoj većini, a ne da bi pomogao hrvatskoj državi. Ono čime je on motiviran nije želja da se pomogne hrvatskom narodu, hrvatskoj državi, nego isključivo da se ruši vladajuća većina, vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem", dodao je. 

Orešković: SOA je ovdje politički zloupotrijebljena

Istovremeno Orešković smatra da se ne radi o tih par vojnika koji bi otišli u Njemačku, nego o tome da Plenković teži ostvarivanju samovlasti u državi. 

"Stoga će i glasanje u Hrvatskom saboru prije svega biti politička poruka Andreju Plenkoviću, što Hrvatski sabor doista misli o njemu. Nikada neće doći do dvotrećinske većine. Pogotovo ne u situaciji kada je Andrej Plenković taj koji kontinuirano krši Ustav Republike Hrvatske i ne poštuje Hrvatske institucije, kako predsjednika države, tako ni sabor kao predstavničko tijelo svih građana u kojem ima i opozicije", navela je. 

Govorila je i o uključivanju SOA-e u cijelu situaciju. "SOA je ovdje politički zloupotrijebljena. SOA nema ovlasti davati svoje ocjene o političkim stavovima bilo koga u ovoj državi i nema tog mišljenja ili očitovanja SOA-e prema predsjedniku vlade koje će mene kao oporbenu zastupnicu ili bilo koga drugog spriječiti u iznošenju naših političkih ocjena", naglasila je. 

Zekanović: Uvijek je Milanović nekakva destrukcija i rušenje ustavnog poretka

Zekanović je poručio da Orešković obrće teze govoreći kako Plenković krši ustav. "Svi znamo da je upravo suprotno. Svima je bilo očito da je Zoran Milanović kod zadnjih parlamentarnih izbora na sve moguće načine pokušao onemogućiti ovu vladajuću većinu na čelu s Andrejem Plenkovićem da ostane u sljedećem mandatu i da je u tu svrhu prekršio Ustav", rekao je. 

"Druga stvar koju je Orešković zanemarila je da je pitanje odlaska nekoliko naših vojnika u Njemačku iznimno važno političko pitanje. Jesmo li mi dio zapadne civilizacije, NATO pakta, Europske unije ili ćemo slušati naloge Putina iz Moskve koje očito sluša Zoran Milanović", nastavio je. 

"Ovo su dvije teze koje moramo stalno naglašavati, gdje se stalno pokušava staviti znak i jednakost između onoga što radi Zoran Milanović i Andrej Plenković, a uvijek je Zoran Milanović nekakva destrukcija, rušenje ustavnog poretka, nepoštivanje Ustava. A kad imamo reakciju Andreja Plenkovića, onda je to postao problem", upozorio je. 

"Orešković smeta što je Andrej Plenković, predsjednik vlade, tražio od SOA-e da se očituje na neke tvrdnje koje su bile upućene prema HDZ-u, prema njegovoj stranci nekoliko puta, a s druge strane nismo njezinu reakciju imali u situaciji kad je Ranko Ostojić tražio da se ispitaju neke tvrdnje Andreja Plenkovića. Dakle, uvijek imamo obrnute teze i, ono što moram naglasiti, u destrukciji ustavnog poretka kolo vodi Zoran Milanović i to je ono što hrvatska javnost mora znati", napomenuo je. 

Tvrdi da imamo metamorfozu ljevice u Hrvatskoj. "Sjetimo se kada je ta ljevica napuštala Hrvatsku sabornicu u nekoliko navrata. Zadnji put kada je bila minuta šutnja za generala Praljka. Ljevica nam zapravo osluškuje vox populi. I onda kada shvate da čak i njihovi birači misle u nekom dijelu da je Vučić četnik, jer je bio član četničkog pokreta, onda će oni to onako hrabro izgovoriti", poručio je. 

"Ali, ne zbog toga što oni to misle, što to treba isticati, nego jednostavno zbog toga što se hrvatski narod ipak opredijelio da je temelj hrvatske države Domovinski rat. Onda i oni polako slijede te politike pa postaju, ja neću reći da se okreću prema desnom, nego da postaju jednostavno normalni u tom smislu", dodao je. 

Orešković: Nećemo dopustiti da se ljevica svrstava uz Putina i četnike

Orešković mu je uzvratila. "Tvrditi da je ljevica bila distancirana od Domovinskog rata, da u Domovinskom ratu ljevica nije branila svoju domovinu, dvorište, kuće, njive, je neprihvatljivo i nedopustivo", kazala je. 

"Moje dvorište u Širokoj Kuli, gdje su moji preci od pamtivijeka, bilo je sravnjeno sa zemljom četničkom agresijom. Nikakav Zekanović ni bilo tko drugi, ni čitava HDZ-ova bulumenta, ne može meni otimati moje pravo na domoljublje i na to da o Domovinskom ratu kažem istinu koju treba reći. Danas svrstavati tu ljevicu uz Putina, uz četnike, uz ratne profitere iz devedesetih, nešto je što apsolutno nećemo dozvoliti", navela je. 

Zekanović: Orešković će dobiti svoju priliku da glasa 

"Ja mislim da je sljedeći korak koji će gospođa Orešković napraviti - otići na Thompsonov koncert, ogrnuta hrvatskom zastavom, jer će vidjeti da tamo ima puno ljudi i pokušat će dobiti glas tamo. Ona će dobiti svoju priliku u Hrvatskom saboru da glasa ili za, s jedne strane, Putina i Milanovića ili, s druge strane, za zapadnu civilizaciju i Ukrajinu", poručio je Zekanović. 

"Ja sam hrvatskom zastavom bila ogrnuta cijeli svoj život. Na Thompsonove koncerte ne idem jer mi možda ta muzika ne odgovara, a da se Thompson pjevao po svadbama, zato što su tako htjeli mladenci, naravno da da. Proeuropski sam orijentirana, post-diplomac sam na europskom pravu, podržavam NATO i u petak ću glasati za desetak drugih odluka kojima se šalju naši vojnici u NATO misije", najavila je Orešković. 

"Što se tiče ove odluke kojom Andrej Plenković destabilizira i polarizira Republiku Hrvatsku ili ima problem s tim što u Ustavu piše da se vanjska politika sukreira između vlade i predsjednika države, tu ću Andreju Plenkoviću dati crveni karton i trebali bi mu dati svi hrvatski zastupnici kojima je stalo do dobrobiti naše države, naših građana i onih vrijednosti koje su u Ustavu od prvog dana zapisane", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.