Orešković o povećanju plaća državnim dužnosnicima: Ne vidim opravdanje za to

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Dalija Orešković komentirala je u Studiju 4 povećanja plaća državnih dužnosnika. Rekla je da ima problem s činjenicom tko daje povišice, trenutkom u kojem se to događa te komu će se plaće povećati. Davor Bernadić pita se pak što je s povećanjem plaća sudaca, ali i policijskih službenika.

Orešković je rekla da bi joj bilo lakše kada povećanje ne bi izazivalo opravdanu sablazan kod građana, a izaziva, i to zato što se ne radi o malom povećanju, nego o povećanju koje je u prosjeku veće od čitave plaće koju prima većina naših sugrađana.

"Ne vidim opravdanje za ovo što sada radi vlada Andreja Plenkovića"

"Ako govorimo o tome da plaće moraju biti u korelaciji s odgovornošću i rezultatima rada, tada tek ne vidim opravdanje za ovo što sada radi vlada Andreja Plenkovića, imajući na umu sve ono što se događalo u protekla dva mandata", rekla je Orešković.

Bivši saborski zastupnik Davor Bernardić rekao je da je promjene u plaćama u javnom sektoru trebalo riješiti prije izbora.

"Ovako se stječe dojam da se nešto radi nakon izbora. Vlast nije imala snage to napraviti prije izbora jer bi ih optužili da sebi dižu plaće prije izbora. A s druge strane, zamislite da je sada razdoblje prije izbora, cijela opozicija bi se digla na noge zašto se dižu plaće. A ovako će najvjerojatnije više od pola njih to prešutjeti", rekao je Bernardić.

Bernardić: Ako je riječ o antikorupcijskoj mjeri, što je s policijom i njihovim plaćama?

Kazao je kako je posebno zabrinjavajuće u Hrvatskoj da je ove godine dignuto osam milijardi eura potrošačkih kredita.

"To znači da ljudi jedva krpaju kraj s krajem. Dižu potrošačke kredite za platiti režije i kupiti hranu. Koliko će obitelji ove godine lošijeg imovinskog statusa ići na more? Na moru vam treba 2000 eura. Inflacija je preko 20 posto. Mi možemo skrivati te podatke, ali to su realne činjenice. Osim toga, ako se govori da je riječ o antikorupcijskoj mjeri, što je s policijom? Što je s povećanjem njihovih plaća? Što je s povećanjem plaća sudaca?" pita se Bernardić, član Predsjedništva Socijaldemokrata.

"Plenković poručuje: 'Vrati se, Rimac, Žalac, Horvat. Sve vam je oprošteno'"

"Moram se osvrnuti i na netočnu tezu da je ovo antikorupcijska mjera. Sjetimo se da su iz vlade Andreja Plenkovića otišli mnogi ministri i ministrice zbog korupcijskih afera. Neki od njih imaju ozbiljne korupcijske optužnice. Što sada Andrej Plenković poručuje? 'Vrati se, Josipa Rimac, vrati se, Gabrijela Žalac, vrati se, Darko Horvat. Sve vam je oprošteno, niste vi krivi, jednostavno su vam plaće bile male'", kazala je Orešković.

Bernardić smatra da se politika u Hrvatskoj u zadnje vrijeme vodi kao "izrazito populistička".

"Dižu se plaće pred izbore, rade se popularni potezi, stvara se dojam da se nešto radi. S druge strane, lupa se po nekim stvarima bez ikakvog argumenta i ideje i prijedlozi za bolji život građana ne dolaze u prvi plan. U prvom planu su svađa, deranje, galama", kazao je Bernardić.

Pitanje odgovornosti

"Mi smo danas na razini da naši ministri ne odgovaraju ni na zastupnička pitanja saborskih zastupnika. Koji je od ministara doista platio političku cijenu kada je trebalo na način na koji je trebalo za propuste, nemar ili korupcijsku aferu?" pita se Orešković.

"Ako želimo antikorupcijske mjere, onda bi puno učinkovitija mjera bila to da napravimo sustav koji brzo i učinkovito procesuira i snažno sankcionira svako koruptivno kazneno djelo. A upravo je u tom segmentu vlada Andreja Plenkovića napravila sve da se sustav protiv korupcije ne može boriti jer više nema nijedne nezavisne institucije", istaknula je Orešković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.