Oštar pad Wall Streeta, najgore u tehnološkom sektoru

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa je tako rujan, koji se smatra jednim od najlošijih mjeseci za tržište kapitala, počeo u sumornom raspoloženju. Dow Jones indeks skliznuo je 1.51 posto, na 40.936 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2.12 posto, na 5528 bodova, a Nasdaq indeks 3.26 posto, na 17.136 bodova.

U ponedjeljak se na najvećoj svjetskoj burzi zbog praznika u SAD-u nije radilo, a jučer su cijene dionica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše su pale cijene u tehnološkom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice tzv. sedam veličanstvenih, one koje su posljednjih godina predvodile po rastu cijena.

Nvidia potonula gotovo 10 posto

Tako je cijena Nvidie potonula gotovo 10 posto, pa je taj proizvođač čipova izgubio na tržišnoj vrijednosti gotovo 280 milijardi dolara. Cijena dionice Alphabeta pala je, pak, 3.6 posto, Applea 2.7, a Tesle i Microsofta oko 1.6 posto.

U fokusu ulagača bilo je izvješće o industrijskoj aktivnosti u kolovozu u SAD-u, koje je pokazalo da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava. Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle jer ulagači vjeruju da će gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope. Na tržištu prevladava stav da će Fed smanjiti kamate za 0.25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih bodova.

Rujan počeo loše

Premda predstoji smanjenje cijene novca, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva, rujan je počeo loše. Analitičari podsjećaju da se prema podacima još od 1950-ih godina pokazalo da je rujan jedan od najslabijih mjeseci za tržište kapitala.

"Svi pišu o tome kako je rujan grozan mjesec i čini se da ta priča hrani samu sebe, a to loše utječe na raspoloženje ulagača", kaže Jason Browne, predsjednik u tvrtki Alexis Investment Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.78 posto, na 8298 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.97 posto, na 18.747 bodova, a pariški CAC 0.93 posto, na 7575 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.