Ovo su reakcije najvažnijih svjetskih lidera o pokušaju atentata na Trumpa

Foto: EPA

Svjetski čelnici izrazili su svoj šok i zabrinutost zbog jučerašnjeg pokušaja atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Izdvojili smo najvažnije.

Kineski predsjednik Xi Jinping: “Kina je zabrinuta zbog atentata na bivšeg predsjednika Trumpa. Predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut bivšem predsjedniku Trumpu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Čin vrijedan prezira"

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: “Šokiran sam pokušajem atentata na bivšeg predsjednika Trumpa. Želim mu brz oporavak i mislima sam s onima koji su pogođeni. Osuđujem ovaj napad. Političkom nasilju nema mjesta u našim demokracijama.”

Irski premijer Simon Harris: “Ono što smo sinoć vidjeli iz Pennsylvanije bilo je zastrašujuće i pogrešno. Olakšanje je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom i što je preživio pokušaj atentata. Naša su srca uz nedužne ubijene i teško ozlijeđene gledatelje. Političkom nasilju ne može biti mjesta.”

Egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi: “Sa zabrinutošću sam pratio podmukli incident koji se dogodio bivšem američkom predsjedniku i predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu. Potvrđujem da Egipat osuđuje incident, izražavam svoje želje za brzim oporavkom predsjednika Trumpa i završetkom predizborne kampanje u SAD-u u mirnom i zdravom ozračju, bez ikakvih manifestacija terorizma, nasilja ili mržnje.”

Njemački kancelar Olaf Scholz: “Napad na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa je vrijedan prezira. Želim mu brz oporavak. Moje misli su također s ljudima koji su pogođeni napadom. Takvi činovi nasilja ugrožavaju demokraciju.”

"Naše misli su s Trumpom"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron: “Moje misli su s predsjednikom Donaldom Trumpom, žrtvom pokušaja atentata. Šaljem mu želje za brz oporavak. Gledatelj je poginuo, nekoliko ih je ozlijeđeno. To je tragedija za naše demokracije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: “Duboko sam šokirana pucnjavom koja se dogodila tijekom predizbornog skupa bivšeg predsjednika Trumpa. Donaldu Trumpu želim brz oporavak i izražavam sućut obitelji nevine žrtve. Političkom nasilju nema mjesta u demokraciji.”

Nizozemski premijer Dick Schoof: “Šokiran napadom na bivšeg predsjednika i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Olakšanje je što se čini da su njegove ozljede manje. Želim mu potpuni i brz oporavak i upućujem najbolje želje njemu i njegovoj obitelji. Moje misli su sa svima koji su pogođeni ovim napadom. Političko nasilje je potpuno neprihvatljivo.”

Talijanska premijerka Giorgia Meloni: “Sa strepnjom pratim novosti iz Pennsylvanije, gdje je 45. predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump upucan tijekom skupa. Upućujem mu moju solidarnost i najbolje želje za brz oporavak, uz nadu da će sljedećih nekoliko mjeseci predizborne kampanje dijalog i odgovornost pobijediti mržnju i nasilje.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.