Ovo su reakcije svjetskih lidera na izraelski napad na Libanon

Foto: EPA

Usred snažnih napada Izraela na Libanon, CNN donosi reakcije svjetskih čelnika na veliku eskalaciju nasilja u kojoj je ubijeno više od 500 ljudi i ranjeno na tisuće.

Pozivi na prestanak nasilja

  • Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi oštro je osudio izraelske smrtonosne zračne napade u Libanonu, rekavši da on i njegova vlada “snažno osuđuju djela koja krše osnovne norme međunarodnog poretka”.
  • Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana, Nasser Kanaani, upozorio je Izrael na "opasne posljedice" nakon napada na Libanon.
  • Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je Izrael i Hezbollah da odmah prestanu s borbama, rekavši da je Libanon na rubu
  • Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, rekao je da je broj žrtava izraelskih napada u Libanonu "alarmantan" i pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da "odradi svoju ulogu". “Hitno moramo zaustaviti put u rat. Obje strane moraju primijeniti trenutni prekid vatre,”  rekao je Borrell 
  • "Moj tim je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama i radimo na deeskalaciji na način koji omogućava ljudima da se sigurno vrate svojim domovima", rekao je američki predsjednik Joe Biden
  • Ministarstvo vanjskih poslova Katara osudilo je zračne napade rekavši da "ova stvarnost pogoršava krize, stavlja regiju na rub ponora i izlaže je novim napetostima koje će imati duboki utjecaj na regionalnoj i međunarodnoj razini."
  • Egipat je objavio izjavu kojom izražava svoju solidarnost s Libanonom i potvrđuje svoje "kategoričko odbijanje" bilo kakvog kršenja suvereniteta Libanona i njegovih teritorija. 
  • Jordan je također izrazio solidarnost s Libanonom i pozvao UN na akciju. "Izrael nastavlja gurati regiju prema ponoru sveobuhvatnog regionalnog rata jer međunarodna zajednica nije uspjela zaštititi svoje zakone i vrijednosti", rekao je Ayman Safadi, ministar vanjskih poslova zemlje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.