Amerikanci otkrili 4 ruska vojna aviona kod Aljaske. Tajming je znakovit

Foto: EPA

Sjevernoameričko zapovjedništvo američke zračne obrane kaže da je jučer otkrilo četiri ruska vojna zrakoplova kako lete u blizini Aljaske, manje od dva tjedna nakon što su američki vojnici raspoređeni u to područje u sklopu "operacije zaštite" usred porasta ruskih i kineskih vojnih vježbi u regiji.

Ruski zrakoplovi ostali u međunarodnom zračnom prostoru u zoni identifikacije zračne obrane Aljaske (ADIZ) i nisu ušli u američki ili kanadski suvereni zračni prostor, navodi NORAD u priopćenju. "Ova ruska aktivnost u ADIZ-u na Aljasci događa se redovito i ne smatra se prijetnjom", stoji u priopćenju.

NORAD je nekoliko puta ovog mjeseca detektirao ruske vojne zrakoplove koji su letjeli blizu Aljaske.

Vojska poslala pripadnike elitne divizije na Aljasku

Podsjetimo, američka vojska je poslala dijelove 11. zračno-desantne divizije na otok Shemya na Aljasci 12. rujna. Radi se o pokazivanju "spremne, smrtonosne sile" kao odgovor na ruske vojne vježbe u tom području, rekla je tada vojska. Ta elitna divizija je poznata kao Arktički anđeli i obično su stacionirani u bazama Elmendorf-Richardson i Fort Wainwright na Aljasci.

Iako američko raspoređivanje snaga nije znak značajne eskalacije napetosti, odnosi s dva glavna vojna protivnika SAD-a i dalje su napeti, osobito u svjetlu rata u Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.