Palestinski novinar tijekom javljanja uživo skinuo pancirku, voditeljica zaplakala

Screenshot

Palestinski TV reporter i 11 članova njegove obitelji ubijeni su u četvrtak u južnoj Gazi u izraelskom zračnom napadu, objavila je televizijska mreža kojom upravljaju palestinske vlasti.

Mohammad Abu Hattab izvještavao je uživo u četvrtak navečer ispred bolnice Nasser u Gazi. Kada se trideset minuta kasnije vratio kući, ubijen je, izvijestila je mreža. Novinska agencija WAFA također je izvijestila o njegovoj i smrti njegove obitelji.

Izraelska vojska: Nemamo informacija o napadu

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da nemaju informacije o napadu na lokaciji gdje su ubijeni Hattab i njegova obitelj.

"Na temelju pregleda operacija u tom području, IDF nije svjestan bilo kakve vojne aktivnosti naših snaga u blizini dotične lokacije", rekao je IDF u današnjoj izjavi za CNN.

CNN nije mogao neovisno potvrditi izvor eksplozije, a palestinska televizija nije objavila dokaze koji eksploziju izravno povezuju s izraelskim napadom.

Javljanje palestinskog novinara rasplakalo voditeljicu

Hattabova smrt izazvala je šok u njegovoj redakciji. Javljanje uživo palestinskog novinara Salmana Al Bashira rasplakalo je voditeljicu u studiju.

"Ne možemo ovo više podnijeti. Iscrpljeni smo, ovdje smo žrtve i mučenici koji čekaju svoju smrt, umiremo jedan za drugim i nikoga nije briga ni za nas ni za katastrofu velikih razmjera i zločin u Gazi", rekao je.

"Bez zaštite, bez ikakve međunarodne zaštite, bez imuniteta na bilo što, ova zaštitna oprema nas ne štiti, kao ni kacige", nastavio je Al Bashir dok je skidao kacigu i zaštitni prsluk na kojima piše "PRESS".

"To su samo parole koje mi nosimo, to ne štiti ni jednog novinara", rekao je.

Al Bashir je također rekao da je izraelsko višetjedno bombardiranje postalo nepodnošljivo za Palestince u Gazi.

"Uživo u eteru gubimo duše jednu za drugom, bez ikakve cijene, postajemo mučenici, čekamo da i mi dođemo na red", rekao je.

"Naš kolega Mohammad Abu Hattab stajao je ovdje prije samo 30 minuta, a sada nas je napustio, zajedno sa svojom ženom, bratom i mnogim članovima njegove obitelji. Svi su oni sada žrtve koje se nalaze ovdje u bolnici."

Do sada ubijena najmanje 33 novinara

Hattabovo posljednje izvješće u eteru bilo je o izraelskim zračnim napadima na četvrti u južnom gradu Khan Younisu i broju žrtava, prema videu palestinske televizije.

Rat Izraela s Hamasom, koji kontrolira Gazu, bio je najsmrtonosniji za novinare u posljednjih nekoliko desetljeća, prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Najmanje 33 novinara ubijena su od listopada, objavila je u četvrtak organizacija, uključujući 28 Palestinaca, četiri Izraelca i jednog libanonskog državljanina.

Prošlog tjedna, šef ureda Al Jazeere za Gazu vratio se u emisiju manje od 24 sata nakon što je njegova obitelj ubijena u, kako je televizijska mreža rekla, izraelskom zračnom napadu u srijedu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.