Tko je pobijedio u potpredsjedničkoj debati?

Foto: Profimedia

Potpredsjednička debata između republikanca JD Vancea i demokrata Tima Walza bila je civilizirana i relativno suzdržana rasprava o temama koje su najvažnije američkim biračima pred izbore 5. studenog.

U tom smislu, razlikovala se od dvije predsjedničke debate održane ranije ove godine. Vance i Walz proveli su mnogo više vremena napadajući kandidata suparničke stranke - Trumpa i Kamalu, nego što su se napadali međusobno, tijekom više od 90 minuta na pozornici CBS Newsa u New Yorku.

Umjerena, na politiku fokusirana debata, s malo političkih udaraca, vjerojatno je na kraju najviše koristila Trumpovom čovjeku, republikancu JD Vanceu, piše BBC.

Ako je Vance odabran kako bi ojačao ideološku osnovu Trumpovog konzervativnog populizma, onda je to na ovoj debati donekle i uspio opravdati.

Vance se žalio na provjeru činjenica, moderatori obojici kandidata ugasili mikrofone

"Jedna stvar koju oni rade jest da iznose mnoge tvrdnje kako će, ako Donald Trump postane predsjednik, uslijediti strašne posljedice", rekao je. "Ali u stvarnosti, Donald Trump je bio predsjednik. Inflacija je bila niska. Plaće su bile veće."

Bilo je trenutaka kada je republikanski kandidat pokazao nezadovoljstvo onim što je smatrao nepravednim provjerama činjenica od strane dva moderatora CBS-a, a u jednom su trenutku mikrofoni obojice kandidata bili privremeno isključeni.

No većinu vremena, izmjene na pozornici bile su suzdržane. Bilo je i nekoliko trenutaka kada su se dvojica muškaraca složila o pitanjima – i to su jasno rekli.

"Imamo mnogo zajedničkog ovdje", rekao je Walz pred kraj večeri.

Kada je Walz govorio o tome kako je njegov 17-godišnji sin svjedočio pucnjavi u društvenom centru, Vance je izgledao iskreno zabrinut.

"Žao mi je zbog toga i nadam se da je dobro", rekao je. "Bože, to je užasno."

Prijateljski, ali uz nekoliko sukoba

Najveći nesporazumi dogodili su se pri kraju debate, na temu Trumpovih ponovljenih i lažnih tvrdnji da su mu ukrali izbore 2020. godine.

Kada je Vanceu postavljeno pitanje je li Trump izgubio posljednje predsjedničke izbore, izbjegao je odgovor i kritizirao, kako je rekao, cenzuru Kamale Harris.

Walz je brzo napomenuo da je to bio neodgovor kojeg mora osuditi.

"Poricanje onoga što se dogodilo 6. siječnja, prvog puta kada je američki predsjednik ili bilo tko pokušao poništiti izbore, mora prestati", rekao je. "To razara našu zemlju."

Walz je nastavio rekavši da je jedini razlog zašto Mike Pence, Trumpov bivši potpredsjednik, nije bio na pozornici to što je on potvrdio pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Vance na to nije imao odgovora, što je pokazalo da, unatoč prijateljskom ponašanju, ne bi odstupio od Trumpovih stavova.

Dva različita stila

Vance i Walz ušli su u ovu debatu s različitim vještinama. Vance se sukobljavao s novinarima na televiziji u žustrim razmjenama. Walz je vješt na predizbornim okupljanjima, koristeći svoj ležerni stil naspram uglađenijih političara.

Činilo se da je JD Vanceu mnogo ugodnije na početku debate. Njegovi su odgovori bili glatki i usmjereni na poruku, stalno podsjećajući publiku da, unatoč svim obećanjima potpredsjednice Kamale Harris, demokrati su posljednje tri i pol godine bili na vlasti u Bijeloj kući.

"Ako Kamala Harris ima tako sjajne planove kako riješiti probleme srednje klase, onda bi ih već trebala provesti", rekao je.

Walz je, sa svoje strane, djelovao nesigurno na početnoj temi, iranskom raketnom napadu na Izrael i bi li kandidati podržali izraelski preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja. Guverner Minnesote rijetko govori o vanjskoj politici, i njegova je nelagoda bila očita.

Demokrat se opustio kako je debata napredovala, a tijekom razmjene s Vanceom na temu imigracije, polju na kojem su republikanci jaki, obojica su isporučili dobro osmišljene poruke.

Vance je odbacio optužbe da je pojačao lažne tvrdnje o haićanskim imigrantima koji kradu i jedu kućne ljubimce u Ohiju.

"Ljudi zbog kojih sam najviše zabrinut u Springfieldu u Ohiju su američki građani čiji su životi uništeni politikama Kamale Harris na granici", rekao je.

Vance je rekao da nedokumentirana migracija opterećuje resurse gradova, povećava cijene i snižava plaće. Walz je istaknuo Trumpovo protivljenje dvostranačkom zakonu o imigraciji ranije ove godine.

"Vjerujem da senator Vance želi riješiti ovaj problem, ali time što stoji uz Donalda Trumpa i ne radi zajedno na pronalaženju rješenja, ovo postaje politička tema, a kad postane tema poput ove, dehumaniziramo druge ljude."

JD Vance: Želimo ženama dati više opcija. Walz: Mi smo za žene, za slobodu izbora

Kada je tema prešla na prava na pobačaj, područje gdje su demokrati jaki, prema anketama, Vance je bio taj koji je igrao obranu, priznajući da republikanci moraju više raditi kako bi zadobili povjerenje američkih birača.

"Želim da Republikanska stranka bude pro-obitelj u najširem smislu te riječi", rekao je. "Želim da omogućimo majkama da si mogu priuštiti imati djecu. Toliko toga možemo učiniti u javnoj politici kako bismo ženama dali više opcija."

Walz je odgovorio rekavši da je demokratski stav o pobačaju jednostavan: "Mi smo za žene. Mi smo za slobodu izbora."

Ako je Walz bio izravniji na temu pobačaja, suzdržao se od napada kada je tema prešla na kontrolu oružja.

Nakon što je Vance rekao da je važno povećati sigurnost u školama, čineći vrata i prozore čvršćima, Walz je govorio o pozadinskim provjerama (eng. background checks), umjesto da podrži pozive demokrata na zabranu jurišnog oružja i druge mjere ograničavanja oružja.

Kao kongresmen, Walz je redovito glasao za prava na nošenje oružja i protiv mnogih mjera kontrole oružja, zadobivši pohvale pro-oružane Nacionalne udruge za puške. Tijekom debate, rekao je da su se njegovi stavovi o kontroli oružja promijenili nakon pucnjave u školi Sandy Hook 2012. godine, ali neki demokrati možda će biti razočarani što nije više pritisnuo Vancea na debati.

Hoće li ova debata utjecati na izbore?

Američka politička povijest sugerira da potpredsjedničke debate ne igraju veliku ulogu na izborima.

Godine 1988., demokrat Lloyd Bentsen uništio je republikanca Dana Quaylea. Nekoliko mjeseci kasnije, Quayle je prisegnuo kao potpredsjednik nakon što je njegova lista pobijedila u velikoj većini.

Moguće je da će ova debata biti jednako nebitna za rezultate izbora u studenom. Međutim, ako ne bude najavljena zadnja debata, ovo će biti posljednja riječ koju će obje stranke imati na pozornici prije dana izbora.

Walz nije naštetio demokratskoj listi i pokazao je šarm Srednjeg zapada koji je učinio da ga Kamala Harris odabere za svog kandidata za potpredsjednika, piše BBC u svojoj analizi.

No, Vanceov snažan nastup vjerojatno će podići moral republikanaca u narednim danima.

A dugotrajni utjecaj ove debate mogao bi biti uvjeriti članove njegove stranke da senator iz Ohija, koji ima samo 40 godina, ima budućnost u nacionalnoj konzervativnoj politici, s obzirom na njegovu sposobnost da jasno zastupa njihove ideološke prioritete na najsvjetlijoj pozornici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.