U Otvorenom se posvađali šefovi stranaka umirovljenika. Špika: Šlepate se uz HDZ

Screenshot: HRT

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovali su u Otvorenom.

Milivoj Špika govorio je o prosvjedu koji je organizirao BUZ.

"Ciljevi su ispunjeni. Došlo je, po nekim procjenama, i iznad očekivanog. Trg bana Josipa Jelačića je bio nakon dugo godina pun. Nijedna politička opcija se dugo vremena nije usudila tako nešto napraviti. Mi jesmo i iz dobrog razloga jer smo znali da je dvije trećine umirovljenika u Hrvatskoj nezadovoljno svojim statusom. Usprkos svim hvalospjevima vlade kako njima nikada nije bilo bolje", rekao je pa nastavio:

"Umirovljenicima nikad nije bilo gore"

"Dakle, s 840 eura mirovine su imali financijsku pomoć koju je vlada davala, što se nikada nije dogodilo. A sama ta činjenica demantira sve one tvrdnje vlade, pogotovo premijera Plenkovića koji kaže da umirovljenicima nikada nije bilo bolje. Ne, pogrešno je. Umirovljenicima nikada nije bilo gore. I ovaj nominalni rast mirovina nije realan rast mirovina. Odnos prosječne mirovine prema prosječnoj plaći se u zadnjih deset godina, odnosno u cijelom mandatu vlade Andreja Plenkovića nije pomaknuo ni za malo."

Govorio je i o najavljenom gostu iznenađenja. "Mi smo rekli da postoji mogućnost da se pojavi gost iznenađenja. Nije trebao biti nitko." Špika je rekao da su imali informaciju da će tzv. druga strana raditi neku feštu na drugoj lokaciji te da će biti pozvani umirovljenici i da će se besplatno dijeliti hrana i da će oni najaviti premijera Plenkovića.

Gabričević je demantirao informaciju o kontraskupu.

"Nismo planirali nikakav kontraskup"

"Nikakav kontraskup nije planiran. Ne znam, ovo su nekakve insinuacije od gospodina Špike. Ako on ima nekakve točne podatke, bilo bi dobro da i kaže. Ne znam na temelju čega on ovo iznosi jer ovako nešto nikome nije padalo na pamet", rekao je pa nastavio:

"Mi smo znali da će ovo biti jedan skup umirovljenika gdje će oni biti ispolitizirani. Vidjeli smo da iza tog skupa ne stoji samo Špika, vidjeli smo tko su bili govornici na tom skupu. Vidjeli ste tamo predstavnike SDP-a, vidjeli ste tamo predstavnike Možemo", rekao je i dodao da je Hrvatska stranka umirovljenika organizirala obilježavanje jučerašnjeg dana.

Tu se oglasio Špika: "Ništa tu HSU nije organizirao, HSU se cijelo vrijeme šlepa uz HDZ koji im financira te male sitne feštice, kako bi se dodvorili vladi, a cijeli program HSU-a je bio da se uhljebi kolegu na saborskoj poziciji i još jedan, koji također nema pojma o ovoj problematici, da se gura na državnog tajnika. I oni su kompletan svoj program ispunili, oni više programa nemaju.

"Bilo bi dobro da Špika nešto objasni"

A što se tiče ljudi koji su bili na prosvjedu, koji su došli podržati, pa tko kome brani? Trg je slobodan, bilo tko može doći. Ali nijedna druga opcija s ovim nije imala nikakve veze. BUZ je sam organizirao, vjerujući u umirovljenike. I umirovljenici su reagirali", rekao je Špika.

Gabričević mu nije "ostao dužan". "Kad se već Špika uhvatio nekih stvari, priča nešto bez veze. Bilo bi dobro da gospodin Špika objasni gledateljima, posebno ljudima iz Trogira, iz Dalmacije i tako dalje, kako je Šibo promet, gdje je bio Špika, čija je to bila firma, koliko je radnika ostalo bez posla, možda će on sada njima vratiti sve ono što im je ostao dužan, možda će ostati isto tako i onim firmama gdje je nabavljao robu, pa da objasni zašto je ta firma otišla u stečaj, zašto su radnici ostali bez posla i tako dalje", rekao je Gabričević.

Špika se odmah dao u objašnjavanje.

Špika: Nominalni rast mirovina ne prati stvarne potrebe umirovljenika

"Šibo promet je bila jedna od najboljih trgovačkih firmi na jadranskoj obali, s gotovo 500 zaposlenih, 4 robne kuće i 30 prostora. To je funkcioniralo fenomenalno dok se nije pojavio famozni Kutle, zaprijetio mojoj obitelji i ubojstvom, kažem javno. I onda smo im te firme vratili, a nitko nije ostao bez posla, već su se vratili u Jadran tekstil i tamo gdje su radili", odgovorio je Gabričeviću.

I odmah tražio da Gabričević nešto objasni: "Neka on kaže, neka on objasni, kad je prešao na našu stranu, s obzirom na to da smo se godinu i pol dana gledali preko nišana, a onda je on odlučio prijeći iz neprijateljske vojske kod nas. Neka objasni", rekao je Špika.

Špika je otvorio raspravu kritikom na račun trenutne vlade, optužujući je da nominalni rast mirovina ne prati stvarne potrebe umirovljenika. Prema njegovim riječima, prosječna mirovina se, unatoč nominalnom povećanju, nije pomaknula u odnosu na prosječnu plaću tijekom mandata Andreja Plenkovića.

Pozvao vladu da povisi mirovine

Istaknuo je kako je prosječna mirovina u Hrvatskoj danas niža nego što je bila za vrijeme vlade Zorana Milanovića unatoč rastu plaća. "Ovo što vlada priča o rastu mirovina je laž. Mirovine su nominalno rasle, ali u odnosu na prosječnu plaću nisu se pomaknule", rekao je Špika dodavši kako trenutni prosvjedi nisu povezani s podrškom predsjedniku Zoranu Milanoviću, već su isključivo usmjereni protiv siromaštva.

Špika je također pozvao vladu da odmah povisi mirovine tako da prosječna mirovina iznosi 60% prosječne plaće. Tvrdio je da bi se za to moglo osigurati dodatnih 1.5 milijardi eura iz državnog proračuna, bez potrebe za smanjenjem sredstava u drugim sektorima.

Unatoč tim reformama, Gabričević je priznao kako je teško živjeti s prosječnom mirovinom od 540 eura, no dodao je kako mirovinski sustav nije socijalni fond, već se temelji na uplatama iz radnog vijeka. Ukazao je na činjenicu da velik broj umirovljenika nije dovoljno uplaćivao u mirovinski fond, što je razlog niskih mirovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.