Parazitska HGK dodijelila nagrade najuspješnijim firmama u Zagrebu i okolici

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Končar D&ST i Pro-Klima najuspješnije su tvrtke u Zagrebu odnosno Zagrebačkoj županiji u 2023. godini u izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), te im je danas HGK - Komora Zagreb dodijelila plakete Zlatna kuna.

Končar - Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava u Gradu Zagrebu, Termostroj, tvornica električnih kotlova, nagrađena je u kategoriji najboljeg srednjeg trgovačkog društva, a tvrtka Thespian koja se bavi računalnim programiranjem, u kategoriji malog trgovačkog društva.  

Najuspješnije veliko trgovačko društvo u Zagrebačkoj županiji u prošloj godini je samoborska Pro-Klima. Dobitnici Zlatne kune u kategoriji srednje i male tvrtke dolaze iz Strmca Samoborskog. 

Predsjednik uprave Končar D&ST: Zelena tranzicija nam ide u prilog

Prangl Hrvatska, tvrtka se bavi iznajmljivanjem i davanjem u zakup strojeva i opreme za građevinarstvo i inženjerstvo, najbolje je srednje, a Dels Tehnik, specijaliziran za instaliranje industrijskih strojeva i opreme, za malo trgovačko društvo.

Predsjednik Uprave Končar D&ST Vanja Burul rekao je da će 2024. unatoč izazovnom poslovnom okruženju, ipak biti jako dobra godina za Končar. "Zelena tranzicija nam ide u prilog i ono što radimo je pripremanje novih projekata kako bismo zadovoljili nove potrebe na tržištu. Kao i većina poduzetnika u Hrvatskoj, suočavamo se s problemom nedostatka radne snage", rekao je Burul.

Da je nedostatak radnika veliki problem rekao je i predsjednik uprave Pro-Klime Tomislav Cikač. Smatra da će 2024. godina biti nešto slabija od prošle, prvenstveno zbog konjunkture na zapadnoeuropskim tržištima koja su glavna izvozna tržišta za Pro-Klimu.

"Naša tvrtka izvozi 98 posto svojih proizvoda na europsko tržište, ali i na tržišta poput Japana i Australije", rekla je direktorica Termostroja Nina Roglić .

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji je sjedište 40 posto hrvatskih poduzetnika

Prema podacima iznesenima na dodjeli plakete, poduzetnici Grada Zagreba generirali su lani 49.5 posto ukupnih prihoda svih hrvatskih poduzetnika, uz konsolidiranu neto dobit od 4.05 milijardi eura, što predstavlja rast od 48.1 posto u odnosu na 2022. godinu.

U Zagrebačkoj županiji prošle godine poslovalo je 11.043 poduzetnika koji su ostvarili 13.1 milijardu eura ukupnih prihoda, uz rast dobiti od 28.1 posto.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji je sjedište 40 posto hrvatskih poduzetnika koji iskazuju 46.4 posto neto dobiti, ostvaruju 57.6 posto ukupnih prihoda i 50.6 posto izvoza svih poduzetnika u Hrvatskoj, s udjelom od 45 posto u broju zaposlenih.

Niz skandala HGK

Uz HGK se i u godinama nakon odlaska Nadana Vidoševića vezao niz skandala. Primjerice onaj kada su imali konferenciju u gradu u kojem je igrala hrvatska reprezentacija. 

>> Pogledajte ovu slučajnost, uhljebi iz HGK imaju skup u istom gradu gdje igra Hrvatska

Godine 2018. HGK je pod vodstvom Vidoševićevog nasljednika Luke Burilovića imao konferenciju baš u ruskom gradu u kojem je hrvatska nogometna reprezentacija igrala utakmicu na Svjetskom prvenstvu.

Večera od 100.000 kuna u jednom od najluksuznijih restorana u Berlinu

Početkom 2020. godine, kako je pisao Index, Hrvatska gospodarska komora organizirala je večeru u najluksuznijem i najelitnijem hotelu u Berinu - Adlonu. Večera je koštala gotovo 100.000 kuna, bez pića. Iz HGK su Indexu potvrdili da su večeru organizirali povodom nastupa Hrvatske kao zemlje partnera sajma Zeleni tjedan - Grüne Woche 2020. u Berlinu.

Naveli su kako je u organizaciji nastupa Hrvatske u Njemačkoj sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede, no HGK je sama snosila troškove večere koji su iznosili 13.230 eura, što je oko 100.000 kuna. 

>> Uhljebi iz HGK spiskali 100.000 kuna na večeru u najelitnijem hotelu u Berlinu

O kakvom se hotelu radi, govori činjenica da su ondje odsjedali britanska kraljica Elizabeta, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lady Gaga te brojne druge svjetske zvijezde, a tamo je nastala i poznata snimka Michaela Jacksona koji je svog tada 8-mjesečnog sina Princea Michaela II držao prebačenog preko balkona, kako bi ga vidjeli njegovi obožavatelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.