Piletić: Male mirovine rezultat su niskih plaća i prosječne dobi mirovinskog staža

Screenshot: N1

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić na N1 televiziji komentirao je proračunske rezove, u kojima se najveća ušteda "odigrala" upravo u njegovom resoru.

"Proračun Ministarstva rada čini gotovo trećinu cijelog"

“Proračun Ministarstva rada mirovinskog sustava i socijalne politike čini gotovo trećinu ukupnog, ali dok se priča samo o uštedama, rashodi su na 154 milijuna eura. Dakle, ušteda nije 288 milijuna eura, nego puno manje. Ono što sam već javno komunicirao, nije riječ o uštedama ili smanjivanju prava u sustavu, nego isključivo, s obzirom na to da se bližimo kraju godine, da vidimo koje su stavke realizirane. 

Sve su umanjene jer ne očekujemo njihovu realizaciju do kraja godine. Tu je cijeli niz prava, ne jedna pozicija ili jedno pravo. Uskladili smo plan i obuhvatili sve rashode za koje je vlada dala zaduženja Ministarstvu, kao novi trošak u sedmom paketu mjera za sve skupine kojima se isplaćuje pomoć”, rekao je Piletić i dodao:

“Jedna od najsnažnijih je isplata devetog paketa pomoći umirovljenicima. Govori se da smo štedjeli na njima, ali zapravo je obrnuto, osigurali smo dodatna sredstva.”

"Imamo više od 200.000 zahtjeva za inkluzivni dodatak"

Iz njegovog ministarstva idu plaće, mirovine i naknade za socijalnu skrb. Naglasio je da u tim segmentima nema nikakvih rezova. Gdje je onda došlo do ušteda?

“Inkluzivni dodatak je jedna od pozicija jer se treba utvrditi kojem stupnju pripadaju novi korisnici. Oni koji su ga primali, nastavljaju ga primati dok se ne dobije eventualno rješenje o promjeni statusa. Imamo više od 200.000 zahtjeva, većinom po službenoj dužnosti.

Međutim očekivali smo brže rješenje, odnosno, nalaze vještaka... Zapelo je oko 80.000 zahtjeva zbog nedovoljno vještaka i nedovoljne kapacitete. Do kraja godine svi moraju dobiti rješenje. Svih 140.000 koji su primali doplatak za invalidninu ili osobnu njegu, zaostatke će dobiti s 1.1. iduće godine", rekao je Piletić.

Odgojiteljica maltretirala dijete u Novskoj, dobila otkaz

Riječ je o najugroženijim skupinama društva pa je sporno što moraju toliko čekati novac. No Piletić tvrdi da se ne štedi i da će sve biti isplaćeno retroaktivno, umanjeno za iznos koji su primali po starim pravima.

Problemi su i u njegovom rodnom gradu - Novskoj. Odgojiteljica u dječjem vrtiću maltretirala je dijete, što se vidjelo na snimkama.

“Više nije djelatnica dječjeg vrtića. Institucije su pokrenule postupak prije nego je slučaj dospio na naslovnice. Odluka je potpuno ispravna, takva osoba ne zaslužuje biti dio odgoja ili obrazovanja.”

I u Zagrebu je ozbiljan problem. Učenik osnovne škole maltretira drugu djecu na razne načine, zbog njega se ispisao cijeli razred i roditelji su prosvjedovali ispred škole. Dječak je prebačen u drugu školu, gdje je nastavio s takvim ponašanjem.

"Imamo porast izdanih uputnica za psihosocijalno savjetovanje i tretman"

“Riječ je o školstvu pa ključnu riječ mora dati prosvjetno ministarstvo. Ako je riječ o bilo kojem obliku nasilja, moramo postupati. Zato smo uveli mjere koje pomažu u tome. Nasilje mora dobiti tretman.”

No roditelji kažu da odgovora i rješenja nema.

“To nije točno. Imamo porast izdanih uputnica za psihosocijalno savjetovanje i tretman. Je li u nekom konkretnom slučaju bilo tko u sustavu zatajio, moramo dobiti konkretne podatke. Ne vjerujem da se, zbog razvijene mreže službi, to moglo dogoditi.”

"Prosvjed umirovljenika može se okarakterizirati kao politički motiviran"

Dok taj slučaj pripisuje i drugom sektoru, umirovljenici su izašli na ulicu u subotu, izrazili nezadovoljstvo.

“Dakle, umirovljenici imaju razloga javno komunicirati svoje potrebe i vlada to priželjkuje. Zato je razvila suradnju s predstavnicima umirovljeničkih udruga. Prosvjed je organizirala politička stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ), potpomognuta drugim političkim strankama pa se skup može okarakterizirati kao politički motiviran. Oni su glasni ovih dana, kao što su bili i prije izbora, kad su molili da budu predstavnici na našim listama. Kad se to nije dogodilo, ovo ste dobili kao reakciju", rekao je pa nastavio:

"Špika je bio jedan od onih koji su rušili Milanovića"

"Ne kao reakciju na siromaštvo ili neadekvatne mirovine, nego kao odgovor na nesuradnju. Gospodin Špika nam je gotovo svakodnevno upućivao pozive za koaliciju, a sad govori da se za umirovljenike ništa nije napravilo. Svi ti umirovljenici koji su došli moraju to znati. Kao i da je gospodin Špika bio jedan od onih koji su 2015. rušili premijera Zorana Milanovića“, kazao je Piletić i podsjetio na davnu prošlost, odnosno, situaciju u kojoj su umirovljenici bili prije gotovo deset godina pa poentirao da je danas za umirovljenike bolje nego tada", rekao je.

Najniže mirovine, one od 394 eura, prima gotovo 270.000 umirovljenika.

“Naravno da ih treba povećavati. Štitimo socijalni standard, bez obzira na to što je inflacija usporila. I kroz reguliranu cijenu energenata i kroz jednokratne isplate. Međutim rezultat tih mirovina je rezultat uplata tijekom radnog vremena, niskih plaća i male prosječne dobi mirovinskog staža", rekao je pa nastavio: 

"To je gorući problem i odražava se na sliku mirovinskog sustava. Zato je kontinuirani cilj vlade povećanje plaća u javnom i državnom sektoru, što prati i privatni sektor. Kroz posljednja dva mandata je prosječna plaća porasla za 75 posto”, zaključio je Piletić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.