Plenković se susreo sa Zelenskim u Moldaviji: "Imamo jako dobar odnos"

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković u četvrtak se u Moldaviji kratko susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pohvalivši potom njegovu “stratešku” odluku da ostane u Kijevu na početku ruske invazije te njegovu komunikaciju i inteligentno korištenje digitalnih tehnologija.

Drugi sastanak Europske političke zajednice, formata koji okuplja 27 država članica Europske unije i 20 europskih država, bez Bjelorusije i Rusije, održao se u Moldaviji nakon prošlogodišnjeg susreta u Pragu. Na skupu je sudjelovao i premijer Plenković koji je održao niz bilaterala, a između ostalog se kratko susreo i s ukrajinskim predsjednikom.   

Plenković pohvalio ukrajinsku vladu

Plenković je rekao da sa Zelenskim ima jako dobar odnos i redovitu komunikaciju te da je nedavno bio u Ukrajini, zbog čega nije bilo potrebe za dužim bilateralnim susretom s ukrajinskim čelnikom, vrlo "traženim" na skupu u Moldaviji. Premijer je u izjavi novinarima hvalio način na koji Zelenski vodi ratom pogođenu državu. 

Posebno se "strateškom i najdalekosežnijom" istaknula odluka ukrajinskog vodstva da odluči ostati u Kijevu "u trenutku kad nisu znali kako će se to sve skupa završiti". Plenković je pohvalio i "inteligentan i sustavan način" na koji ukrajinska vlada koristi digitalne tehnologije i društvene mreže te komunicira sa svojim građanima i međunarodnom zajednicom. 

"Novi format Europske političke zajednice je dobar"

Ukrajinski predsjednik time je doprinio da se održi "snažno jedinstvo međunarodne zajednice" u potpori Ukrajini, naglasio je premijer.

Plenković smatra da je novi format Europske političke zajednice, koja će se idući put ponovno susresti krajem godine u Španjolskoj, "dobar i koristan" jer daje priliku zemljama koje nisu članice Europske unije ostvari neposredne kontakte i iskažu svoja stajališta o pitanjima bitnim za europsku sigurnost i zajedničke aktivnosti u budućnosti. 

Premijer je na skupu govorio o hrvatskim naporima za ostvarenje energetske neovisnosti kontinenta putem proširenja LNG terminala na Krku na 6.1 milijardu prostornih metara plina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.