Studenti odgovorili dekanu Previšiću: "Otići ćete u povijest kao nasilnik, zaštitari vam neće pomoći"

Foto: Akademska solidarnost

"UMJESTO da se osobno suoči s fakultetom kojim bi trebao upravljati – s njegovim studentima i radnicima - dekan Previšić je ponovno izašao u javnost s poslanicom u obliku 'demantija'", stoji u reakciji Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dekanovi očajnički pokušaji


Naime, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić objavio je jutros na službenim stranicama Fakulteta dokument pod nazivom "Demanti dekana Filozofskog fakulteta". Dekan tvrdi da su zaštitari normalni kada se pojavi mogućnost "medijskog linča", te da je Plenum studenata zapravo "političko tijelo". Dekan je sebe prikazao kao "žrtvom medijske kampanje" samo zato jer želi spriječiti studentski bunt.

Plenum Filozofskog fakulteta smatra da je dekanova "poslanica" puna "nesuvislosti, obmana i žuči" koja je "vjerojatno proizašla iz očajničkog pokušaja da se sačuva vlastita fotelja".

Podsjetimo, posljednji događaji samo su nastavak sukoba studenata i dijela profesora Filozofskog fakulteta oko sporazuma o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta. Na studentskom plenumu tada je većina prisutnih glasala protiv sporazuma, a uslijedila je nakon toga blokada dekanovog ureda i sukobi dekana s članovima Vijeća koji su mu se usprotivili. Fakultetsko vijeće bilo je za smjenu dekana Previšića, no rektor Boras odlučio je doskočiti smjeni dekana te je raspustio Studentski zbor.

Uzdrmani temelji Filozofskog fakulteta


Dekan Previšić uveo je strahovladu na Fakultet, angažirao privatnu zaštitarsku tvrtku te studente izbacio iz njihove zajedničke prostorije koju koriste studentske udruge već posljednjih 20-tak godina.

"Jeste li uopće svjesni da ste uzdrmali temelje Filozofskog fakulteta i doveli u pitanje legalnost SVIH odluka donesenih u zadnjih godinu i pol, čime ste ugrozili svoje kolege profesore i njihov posao i doveli Filozofski fakultet u najveću inistitucionalnu krizu ikada u povijesti Sveučilišta. Naravno da ste svega toga svjesni, zato ste i angažirali privatnu zaštitarsku tvrtku", reagirao je danas Plenum Filozofskog fakulteta dodajući da studenti ne nasjedaju na nasilne trikove.

Studenti također pozivaju dekana da se pojavi na Plenumu koji se ima održati sutra u 20 sati.

"Otići ćete u povijest kao nasilnik i najgori dekan u povijesti Filozofskog fakulteta. Pritom Vam zaštitari neće pomoći. Usudite se i izađite pred studente i profesore u srijedu. Kad-tad ćete morati odgovoriti na mnoga pitanja, kao i Vaš mecena rektor Boras", stoji na kraju reagiranja Plenuma.

Sloboda Trećima: Provokacije zveckanjem oružja

Podršku borbi studenata danas je dala i Inicijativa "Sloboda Trećima", a kako se naglašava i jedna i druga inicijativa nastale su  kao reakcija na samovolju pojedinca i/ili grupa koje, ne birajući sredstva, jedino misle na učvršćivanje svojih pozicija moći te osobni probitak.


"Dovođenje zaštitara u prostor Fakulteta smatramo krajnje neprimjerenim, budući da od samog početka nitko o tome nije bio obaviješten, a do danas nije objašnjeno ni koga od koga štite niti  iz kojeg ih se izvora financira? Iako građani, porezni obveznici i roditelji studenata imaju pravo znati kuda odlazi javni novac namijenjen obrazovanju i za što se koriste studentske školarine, podaci javnosti ostaju nedostupni. Dovođenje zaštitara smatramo provokacijom i „zveckanjem oružjem“, tj. pozivom na fizički sukob, što je krajnje neprimjereno za jednu akademsku ustanovu", stoji u pismu podrške.

"Sloboda Trećima" naglašava da će Filozofski znati obraniti temeljne vrijednosti demokracije.

Pametno: Studenti oduprite se samovolji dekana

Uoči sutrašnjeg Plenuma pismo podrške studentima i djelatnicima Filozofskog fakulteta Zagreb odaslala je i stranka Pametno.

"Pametno izražava snažnu podršku Plenumu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, studentima i djelatnicima fakulteta, u njihovim nastojanjima da se odupru samovolji dekana i izbore za pravdu, nepristrano i kvalitetno obrazovanje. Sukobi i nasilje kakvo provodi dekan Previšić, uz podršku rektora Borasa, nedopustivi su načini izražavanja stavova u 21. stoljeću. Ovdje nije riječ tek o nesporazumu ili slučajnom incidentu, riječ je o još jednom grubom pokušaju rušenja sekularnog društva definiranog Ustavom Republike Hrvatske", stoji u pismu podrške stranke Pametno.


Pametno podržava Plenum "kao simbol borbe za razvoj demokratskih procesa u Hrvatskoj".

Vijeće Filozofskog fakulteta: Zbog ovih 6 laži i 9 "postignuća" dekan Previšić mora prihvatiti svoju ostavku

Dekan Filozofskog uveo zaštitare i izbacio studente: "Nisu imali pravo tražiti moju ostavku"

"To što Previšić radi na Filozofskom, nijedna vlast se nije usudila, to je staljinizam, prijevara i provala"

Dekan Previšić je uvjeren da javnost i studenti nemaju pravo znati što se događa na Filozofskom fakultetu

Vrijeme dekana Previšića i Boga kao gospodara svih znanosti je okončano

VIDEO Previšićevi zaštitari dežuraju na FFZG-u, članica Studentskog zbora za Index: "Čega se dekan boji?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.