Zašto U BiH nisu korišteni potražni psi? "Procijenjeno je da to nije potrebno"

Foto: Pixsell/Armin Durgut

Jučer je iz Hrvatske, ali i Srbije najavljeno da se sprema pomoć prije svega i s letjelicama, s helikopterima. No, nametnulo se pitanje zašto odmah na početku nisu angažirani potražni psi? Jutros je na to pitanje pokušao odgovoriti glasnogovornik Vlade hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka u razgovoru za HRT.

>> Razvoj događaja pratite uživo na Indexu

"Što se tiče država u okruženju, čak i šire ponude su se da pomoć stigle. Mi smo zahvalni na tomu i znamo to cijeniti. Međutim, te odluke naravno o ulasku na prostor i eventualnom angažiranju snaga izvan Bosni i Hercegovine donose više razine, tako da o tomu i ne mogu komentirati", rekao je.ž

"Procijenjeno je na terenu da ta vrsta pomoći nije potrebna"

"Što se tiče načina potrage na terenu, procijene je radila federalna razina, odnosno Uprava za civilnu zaštitu Federacije Bosne i Hercegovine, tako da nemam konkretnu informaciju , odnosno objašnjenje zašto su donijelo ovu ili onu odluku, ali procijenjeno je na terenu da ta vrsta pomoći nije potrebna", rekao je Juka.

"Angažirani su jučer bili svi od samoga početka iz Hercegovačko-neretvanske županije. Od naše Civilne zaštite preko ronilačkih klubova, Gorske službe spašavanja, policija, vatrogasci i hitna pomoć. Angažirani su pripadnici Oružanih snaga BiH iz vojarne iz Čapljine, koji su pomogli evakuirati unesrećene, angažirani su i vojni čamci, jer nije bilo mogućnosti prilaza. Jablanici angažiran je EUFOR, koji je helikopterom izvukao dječaka u kritičnom stanju, koji je učinio da je život spašen i danas iznad životne opasnosti", rekao je Juka.

"A onda se uključila viša razina s obzirom na to da je naša Vlada ostvarila komunikaciju u međuvremenu. Jučer u ranim jutarnjim satima i vijeće ministara BiH s Vladom Federacije donesene su te odluke kako ide to po vertikali s viših razina, tako da je u jednom dijelu dana preuzela Federalna uprava civilne zaštite sa lokalnom i civilnim zaštitom koju rukovodi načelnik općine Jablanica", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.