Počinje berba neretvanskih mandarina. Proizvođač: Cijena je loša da to nije normalno

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sljedećih će dana u dolini Neretve započeti berba najranijih sorti mandarina. Prvo procjene govore da je ovogodišnji urod malo slabiji nego prošle godine, pa se očekuje da će biti ubrano oko 30.000 tona mandarina. 

Proizvođači se nadaju većoj potražnji i boljoj otkupnoj cijeni, piše HRT. "Očekujemo jednu olakšavajuću berbu bez strke, pa ako bude sve u redu, možda bude i cijena kakva bi trebala biti. Ljudi očekuju malo bolju cijenu", kazao je proizvođač Živko Mustapić. 

Neretvani ističu kako su se naviknuli da se mandarine kupuju diljem Hrvatske, i to po cijeni znatno višoj od one otkupne. 

Očekuje se da će kvaliteta biti zadovoljavajuća

"Nažalost, cijena je toliko loša lani i svih ovih godina da to nije normalno, pa bih ja molio nekoga relevantnog iz Ministarstva poljoprivrede da se spusti do Neretve pa neka pogleda naše troškove, pa će mu sve biti jasno", naveo je proizvođač Jure Kraljević. 

Očekuje se da će kvaliteta mandarina zadovoljiti kupce. "Sama kvaliteta plodova u ovoj fazi nekih dvadesetak do dvadeset pet dana je zadovoljavajuća i svi pregledi ukazuju da bi ovo mogla biti dobra sezona što se tiče plodova", potvrdio je agronom Robert Doko. 

Ranijih godina su u berbi pomagali strani radnici, ali čini se da ove godine neće biti potrebni. "Ja očekujem da ću to uspješno obrati sa svojom obitelji, a berača imam koji su na dispoziciji ako mi budu trebali", rekao je proizvođač Dubravko Sršen.

Najranije sorte trebale bi biti na tržištu već sredinom rujna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.