Nova predsjednica Islanda je 55-godišnja poduzetnica

Foto: Profimedia

Poduzetnica Halla Tomasdottir (55) pobjednica je predsjedničkih izbora na Islandu te će tu uglavnom ceremonijalnu ulogu preuzeti od sadašnjeg predsjednika Gudnija Johannessona, izvijestila je televizija RUV.

Tomasdottir je dobila 34 posto glasova na subotnjim izborima u toj sjevernoatlantskoj zemlji, čime je pobijedila bivšu premijerku Katrin Jakobsdottir, koja je odstupila s mjesta premijerke u travnju kako bi se kandidirala za predsjednicu. Osvojila je 25 posto glasova, prema RUV-u.

Sedma predsjednica Islanda

Predsjednik, koji se bira na mandat od četiri godine, ima ograničene političke ovlasti, ali često djeluje kao ujedinjujuća figura u otočnoj državi od gotovo 400.000 ljudi, a koja je članica NATO-a.

Tomasdottir, koja će biti sedma predsjednica Islanda od osnutka republike 1944., bila je u predsjedničkoj utrci i prije osam godina. Tada je bila druga iza Johannessona. Nova predsjednica prisegnut će 1. kolovoza.

Tomasdottir je bila prethodna čelnica Gospodarske komore Islanda, a 2007. godine osnovala je tvrtku za financijske usluge Audur Capital, s ciljem uključivanja društvene odgovornosti i žena u financije.

Island je rangiran kao najbolja zemlja na svijetu po pitanju ravnopravnosti spolova u posljednjih 14 godina, prema Svjetskom ekonomskom forumu. Prethodni predsjednici nastojali su ostati iznad stranačke politike i većinom ih se doživljavalo kao apolitične kad bi došli na dužnost, piše Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.