Porezne izmjene će povećati plaće u Zagrebu i tri veća grada. Evo koliko

Foto.:MIa Slafhauzer PIXSELL

U tijeku je izmjena poreznog sustava Hrvatske. Osim uvođenja poreza na nekretnine, koji je, prema najnovijim najavama, ublažen u odnosu na početnu verziju, planira se podizanje praga za ulazak poduzetnika u sustav PDV-a, povećavanje osobnog odbitka i smanjenje maksimalne stope poreza na dohodak. 

Budući porez na nekretnine je snižen s 1 do 10 eura po kvadratu na 0 do 8, čime je ostavljen prostor gradovima i općinama da ga uopće ne uvode. Čak i tamo gdje se odredi, moći će postojati posebne zone u kojima se neće naplaćivati porez na nekretnine. 

Po pitanju plaća, najveći će utjecaj poreznih izmjena biti u Zagrebu, primarno zbog smanjivanja maksimalne stope poreza na dohodak. Manji utjecaj će biti u Rijeci, Sisku i Gospiću, koji trenutno imaju veću stopu poreza na dohodak od 22 posto.

Manji gradovi poput Pregrade, Vodnjana, Vrbovskog i Supetra također trenutno imaju nižu stopu poreza na dohodak iznad 22 posto, pa će izmjene utjecati i na njihove proračune. Građanima tih gradova će to značiti veću neto plaću, posebno u Zagrebu. 

Rast plaća u Zagrebu

U lipnju je medijalna bruto plaća, tj. iznos plaće od kojeg točno pola zaposlenih ima manje, a pola više, u Zagrebu iznosila 1776 eura. Kada se odbiju doprinosi za I. i II. mirovinski stup, zatim osobni odbitak, neto plaća je 1217.65 eura. Plaćeno je 203.15 eura poreza na dohodak, što je prihod proračuna Grada Zagreba. 

Nakon poreznih izmjena, tj. nakon što se osobni odbitak poveća na 600 eura, a maksimalna stopa poreza na dohodak smanji na 22 posto s trenutnih 23.6 posto u Zagrebu, neto plaća na medijalnu bruto plaću od 1776 eura će iznositi 1240.22 eura, što je povećanje u iznosu od 22.57 eura u odnosu na izračun prije poreznih izmjena. 

Rast plaća u Rijeci

Rijeka trenutno ima utvrđenu nižu stopu poreza na dohodak od 22.4 posto. Poreznim izmjenama ona će moći biti maksimalno 22 posto, što ne bi trebalo puno poremetiti proračun Rijeke jer je gradonačelnik Marko Filipović prije nekoliko dana najavio da se ionako planira snižavanje stope s 22.4 posto na 22 posto.

Grad Rijeka ne objavljuje medijalnu prosječnu plaću kao Grad Zagreb, ali na temelju podataka o prosječnoj plaći Primorsko-goranske županije može se aproksimirati da iznosi oko 1550 eura bruto. Nakon odbijanja plaćanja doprinosa za I. i II. mirovinski stup i poreza na dohodak, neto plaća iznosi 1087.68 eura. Nakon poreznih izmjena će narasti za 11.52 eura, na 1099.20 eura neto. 

Rast plaća u Sisku

Nakon Zagreba, najveću stopu poreza na dohodak u Hrvatskoj ima Sisak, 23 posto. Poreznim izmjenama će maksimalna dopuštena razina biti 22 posto, za 1 postotni bod manje. Zbog toga je utjecaj poreznih izmjena na plaće u Sisku malo veći nego na plaće u Rijeci. 

S obzirom na prosječnu plaću Sisačko-moslavačke županije, može se procijeniti da medijalna (od kojeg pola ima više, a pola manje) bruto plaća iznosi oko 1350 eura. Nakon plaćanja mirovinskog I. i II. stupa te poreza na dohodak od 23 posto, neto plaća iznosi 960.40 eura. 

Podizanje osobnog odbitka s 560 eura na 600 eura i smanjivanje stope poreza na dohodak s 23 na 22 posto medijalnu će plaću povećati za 14 eura, na 974.40 eura. 

Rast plaća u Gospiću

Od većih gradova u Hrvatskoj, osim Zagreba, Rijeke i Siska, stopu poreza na dohodak iznad 22 posto ima još samo Gospić. S obzirom na prosječnu plaću u Ličko-senjskoj županiji, medijalna plaća u Gospiću iznosi oko 1320 eura. 

Nakon plaćanja doprinosa i poreza na dohodak po stopi od 22.4 posto, neto plaća iznosi 944.90 eura. Porezne izmjene, tj. podizanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura i smanjivanje stope poreza na dohodak na 22 posto povećat će medijalnu neto plaću na 955.68 eura. 

Najviše gubi Grad Zagreb, ali to ne bi trebao biti veliki problem

Podizanje osobnog odbitka i snižavanje stope poreza na dohodak nije udar na proračun države, samo na proračun gradova i općina. Kako zbog poreznih izmjena najviše gubi Zagreb, gradonačelnik Tomašević je najglasniji kritičar planiranih izmjena. Proračun Zagreba će izgubiti milijune eura. 

Ali s obzirom na rast plaća od prošle godine, posebno u javnom sektoru, dodatni prihodi će biti i više nego dovoljni da nadoknade gubitak od snižavanja maksimalne stope poreza na dohodak. Konkretno, Grad Zagreb je 2023. imao jednu milijardu eura prihoda od poreza, a ove godine se planira 1.13 milijardi.

S obzirom na rast od preko 130 milijuna eura prihoda od poreza u odnosu na prošlu godinu, a oko 250 milijuna eura u odnosu na 2022., proračun Grada Zagreba ne bi trebao imati puno problema s potencijalnim smanjenjem prihoda zbog najavljenih poreznih izmjena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.