Poskupljuju cigarete, alkohol, auto osiguranje i participacija?

Index/123rf/Pixsell/Robert Anić

PREMA sadašnjim prijedlozima Ministarstva zdravstva, nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju građanima će donijeti nova poskupljenja. Povećat će se cijene cigareta, žestokih alkoholnih pića, premije auto osiguranja, kao i najviši iznos participacija u zdravstvu, s 2000 na 4000 kuna. No još ništa nije sigurno jer nacrt novog zakona nije završen.

Indexu je to potvrdio dr. Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koji je član radne skupine za donošenje Zakona o zdravstvenom osiguranju. On se slaže sa svim navedenim mjerama poskupljenja.

"Ako želimo zadržati ovaj standard zdravstvene zaštite, treba nam promjena u sustavu participacija, kao i porez na rizično ponašanje. Ministarstvo zdravstva je na temelju naših prijedloga (mi smo predlagali da se cijena cigareta prvu godinu poveća za kunu, drugu za dvije i treću za tri) na zadnjem radnom sastanku izašlo s prijedlozima da se cijene duhanskih proizvoda povećaju za 50 posto, da isto toliko poskupe žestoka alkoholna pića, da se premija auto osiguranja poveća s 4 na 7 posto te da se poveća iznos najveće participacije s 2 na 4 tisuće kuna", rekao je dr. Jurković za Index.

"Od 1,3 milijuna zaposlenih, pola ne plaća dopunsko"

Istaknuo je da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da povećanje cijena cigareta za 10 posto smanjuje broj pušača za 4 posto i nada se da će zakon biti završen do jeseni.

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine, u razgovoru za Index pojasnila je da se prijedlogom povećanja maksimalnog iznosa participacija s 2 na 4 tisuće kuna želi potaknuti sve one koji nemaju dopunsko osiguranje da ga krenu uplaćivati.

"Ovo s participacijama se odnosi samo na one koji nemaju dopunsko. Od 1,3 milijuna stanovnika koji su zaposleni, pola ih nije u sustavu dopunskog. To se želi promijeniti ovim povećanjem maksimalnog iznosa participacije i potaknuti ih da uplaćuju dopunsko. Što se tiče povećanja iznosa s 4 na 7 posto premija auto osiguranja, dosad se 4 posto od polica uplaćivalo Ministarstvu financija namijenjeno zdravstvu, a sad taj iznos ide na 7 posto", rekla nam je dr. Krolo.

Također je rekla da nacrt još uvijek nije usvojen te da se ne radi o konačnom nacrtu, nego slijedi još niz rasprava.

Udruge se slažu s Ministarstvom, htjeli su i porez na slatkiše

S povećanjem cijena navedenih stavki slaže se Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, koji je rekao da je njihov prijedlog bio da se ide i s poskupljenjem slatkiša. Taj prijedlog nije prošao.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) doznajemo kako su oni jedina udruga u zdravstvu koja nije pozvana da sudjeluje u radnoj skupini za donošenje ovog zakona.

Hrvatska udruga poslodavaca, pak, ne želi komentirati ove prijedloge Ministarstva zdravstva jer iste, kako kažu, još uvijek nisu primili.

Ministarstvo zdravstva nije htjelo komentirati moguća poskupljenja.

"Radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju započela je s radom krajem svibnja 2018. Budući je rad na izradi prijedloga Zakona u ranoj fazi, u ovom trenutku je preuranjeno komentirati radne verzije, jer radna skupina tek razmatra razne mogućnosti povećanja prihodovne strane sustava zdravstva, kao i niz drugih pitanja", stoji u kratkom odgovoru Ministarstva.

Upit smo poslali i HZZO-u, međutim odgovor i dalje čekamo.

Što vi mislite o novim poskupljenjima? Recite nam u anketi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.