Poštara na Molatu udario auto. Sud odlučio da je Pošta jednako kriva kao i vozač

Jedan zaposlenik Hrvatske pošte doživio je prometnu nesreću na otoku Molatu za vrijeme radnog vremena, dok je raznosio poštu na motoru, a ovih je dana Općinski radni sud u Zagrebu odredio da mu odštetu treba isplatiti poslodavac, odnosno Hrvatska pošta, i to u iznosu od 3000 eura.

Poštar od HP-a tražio naknadu nematerijalne štete

Nesreća se dogodila još u travnju 2016. godine, a poštar je pred radnim sudom tužbu protiv HP-a podigao tri godine kasnije, u travnju 2019. U presudi je opisana i nesreća te se navodi da je poštar vozio motor u mjestu Molatu, uskom ulicom omeđenom suhozidom, kada mu je u nepreglednom zavoju ususret došao auto marke Renault Kangoo. Taj automobil nije bio ni osiguran ni registriran, a muškarac koji ga je vozio nije se držao ograničenja brzine.

Poštar se tako sudario s automobilom te pao i zadobio teške ozljede. U zadarskoj je bolnici utvrđeno da je imao brojne udarce po tijelu, natučenje koljena, istegnuće i nagnječenje potkoljenice te prijelom kosti desnog skočnog zgloba. Nakon nesreće morao je ići na fizikalne terapije te se bojao za zdravlje i egzistenciju.

Upravo je zbog te nematerijalne štete, odnosno "povrede prava osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje", kako stoji u presudi, tužbom od HP-a tražio 30.000 kuna. Osim podmirenja troškova duševne boli, poštar je na sudu tražio i 3000 kuna za ukućane koji su se brinuli o njemu dok se oporavljao te 7492,41 kunu, koliko je izgubio na plaći.

HP: Ne vjerujemo mu, možda je bio pijan

Hrvatska pošta osporila je sve poštarove zahtjeve i rekla da poštaru neće platiti ni centa. Rekli su da ne vjeruju da je poštar ozlijeđen u nesreći koju je opisao za vrijeme radnog vremena te da nisu krivi za izgubljenu zaradu.

Kazali su da je poštar njihovom predstavniku nesreću prijavio tek dan nakon što se dogodila, a da je u bolnicu prvi put otišao dva dana poslije, 13. travnja. Iz Pošte su također rekli da je poštar možda bio pod utjecajem alkohola jer je do dolaska ekipe za očevid mjesto nesreće bilo izmijenjeno, a on je "onemogućio tuženika (HP) da provede obvezno alkotestiranje radnika". Zbog svega toga iz HP-a smatraju da je poštar sam odgovoran za nesreću.

Sud: HP je kriv isto koliko i vozač automobila

Na kraju su zaključili da oni s nesrećom nemaju veze jer ju je, prema presudi Prekršajnog suda u Zadru, skrivio vozač Kangooa, a poštar je zbog te iste nesreće također osuđen za prekršaj.

No sud je zaključio da je 80 posto odgovornosti za nesreću ipak na HP-u. Utvrdili su da je poštar nesreću zaista doživio na radu te da je 20 posto odgovornosti na njemu jer se zaustavio na lijevoj umjesto na desnoj strani kolnika. Ostala je odgovornost na vozaču Kangooa, a u smislu zahtjeva za odštetu na radu, ta je odgovornost pripisana Hrvatskoj pošti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.