Potpisan Sporazum Vlade i Sindikata javnih službi

"OVO JE NAŠA pobjeda, a ne pobjeda Sanadera i njegova Vlade koja se danas hvali u medijima", reagirala je pak Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi na konferenciji za novinare sindikata javnih službi na kojem se moglo čuti kako pregovore Vlade i Sindikata nisu vodili ministri, koji su uglavnom šutjeli, nego njihovi savjetnici!

> Obustava štrajka!

> Štrajk je uspio: Prazne učionice širom Hrvatske

U pobjedu sindikata ne sumnja ni Vilim Ribić, potpredsjednik Matice sindikata javnih službi koji kaže kako je Vlada pristala na 90 posto njihovih zahtjeva. Ribić se kao i Avberšek pozvao i na šutljive ministre koji su se u medijima predstavljali kao pregovarači dodajući kako je za "Vladu zabrinjavajuće kakve ljude ima".

Nije normalan tko se Sanaderom dogovara prije izbora

"Svi smo mi pobjednici", uzviknuo je danas premijer Ivo Sanader komentirajući rezultate sinoćnjih pregovora između predstavnika Sindikata i Vlade RH. Naime, Sanader je mjesec dana nakon jednostrane odluke svoje Vlade da se sindikatima javnih službi iz ruku izbije u rujnu prošle godine dogovoreno povećanje od 6 posto na plaće, danas sijao optimizam o mudrosti svojih ministara koji su postigli "partnerski odnos" i riješili problem kojeg su zapravo, sami stvorili.

Štoviše, politička oporba danas sije snažne kritike za sporazum Vlade sa sindikatima, a osim što podsjećaju Sanadera kako je sam stvorio problem kojeg na kraju i sam morao riješiti, zaključuju kako oni koji svega dva dana prije izbora dogovaraju nešto sa Sanaderom, u najmanju ruku "nisu dobre pameti". No, Sanader je danas, djelujući po onoj narodnoj "kako je jutro pametnije od večeri" poslao javnosti poruku kako je njegova Vlada uvijek spremna "napraviti dobru stvar".

Uvijek radimo dobru stvar

"Znam da će zbog činjenice da je sporazum sa Sindikatima postignut u predizborno vrijeme mnogi komentirati kako ono ima veze s lokalnim izborima, mi to odlučno odbacujemo. Neovisno o vremenu mi uvijek napravimo dobru stvar", rekao je Sanader koji nije iskazao pretjeranu volju objasniti toj istoj javnosti svoju ishitrenu poruku kako je dogovor postignut u vremenu kada je dogovor bio vrlo daleko.

"Tijek pregovora često je bio prožet i nesporazumima, zategnutim situacijama i nerijetko ustajanjima od pregovaračkog stola, ali je obostrano prihvatljivo rješenje ipak nađeno i dva su cilja postignuta", naglasio je Sanader u svom stilu naglašavajući kako je nastavljena politika njegove Vlade da ulaže u ljude u službama koje su važne za hrvatske građane, a to su školstvo, skrb, kultura i zdravstvo.

Malo promijenio retoriku

Štoviše, iako je prije svega mjesec dana Sanader tvrdio kako kresanje plaća i jednostrano ukidanje kolektivnog ugovora sindikatu javnih službi znači očuvanje plaća, danas je "malo" promijenio retoriku.

"Ovaj sporazum čuva kadrove u tim službama jer je manji interes mladih ljudi za ta zanimanja, a bez pravih kadrova ne možemo osigurati kvalitetno liječenje i obrazovanje", rekao je danas šef Vlade govoreći o nečemu što je nazvao "kadrovsko očuvanje sustava".

Isto tako u skladu vremena, a i političkih prilika, za razliku od pregovora sa sindikatima u prosincu, i u ožujku Sanader je danas poručio kako će kad Hrvatska izađe iz krize platiti ono što zaslužuju.

Naravno da će se platiti...

"Dakako da će im platiti, pa oni to zaslužuju", rekao je Sanader na kraju svog govora na Vladi, ostavljajući javnosti da se zapita kako je onda uopće nastao problem?

Podsjetimo kako smo jutros pisali, dokument Sporazuma između Vlade i sindikata javnih službi objavljen je rano jutros iz kojega je razvidno kako će se plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. uskladiti s inflacijom, a povišica od 6 posto bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto.

Dva mjeseca za novi zakon

Vlada se obvezala da u roku od dva mjeseca predloži Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovici plaća u javnim službama kojim bi se Zakon dopunio na način da se osnovica za plaće u javnim službama određuje pregovorima između Vlade RH i sindikata pojedinih javnih službi, odnosno da istu određuje Vlada ako pregovorima nije utvrđena.

Naime, nakon što su sindikati u rujnu prošle godine potpisali kolektivni ugovor u kojem je stajalo i 6-postotno povećanje plaće, Vlada je jednostavno ukinula ugovora, što je i bio povod izraza nezadovoljstva sindikata javnih službi, jednodnevnog štrajka kao i novih pregovora Vlade i sindikata.

Smjernice i obveze

U Sporazumu su tako dogovorene smjernice za provedbu nacionalne politike plaća do 30. lipnja 2009. godine, izrada registra zaposlenika u javnom sektoru do kraja ove godine, analiza odredbi svih kolektivnih ugovora u javnim službama u roku od 90 dana u cilju daljnjeg razgovora o mogućoj kvalitetnijoj i pravičnijoj preraspodjeli određenih prava i sredstava, sudjelovanje sindikata u koncipiranju reformi u javnom sektoru te donošenje zakona kojim će se uskladiti plaće u jedinicama lokalne i područne samouprava s plaćama u državnoj upravi. Vlada se također i obvezala provesti odgovarajuću politiku plaća u trgovačkim društvima koje su vlasništvu RH.

Također posebno je zanimljivo kako će od 2012. do 2016. godine plaće u javnim službama pratiti rast plaća u zemlji i to uvećane za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, a sve da se ostvari konačni cilj do 2016. godine, a to je da se plaća početnika s fakultetom u javnim službama izjednači s prosječnom plaćom u gospodarstvu.

Ako plaće pređu 11 posto, Sporazum se ukida

Svojevrsni zaštitni mehanizam Vlade je u slučaju da se masa sredstava za plaće korisnika državnih proračuna prijeđe 11 posto na godišnjoj razini u 2011. i 2012. godini pristupit će se reviziji sinoć dogovorenog Sporazuma. Recimo na kraju kako su Sindikati ovaj sporazum uzeli s rezervom, odnosno dogovoreno je kako će se raspisati referendum o prihvaćanju Sporazuma i to u roku od mjesec dana, a ukoliko rezultati budu negativni, sporazum neće biti prihvaćen.

Sporazum u cijelosti pogledajte OVDJE

M.M./I.Ć.
Foto: Bruno Konjević/ Jure Mišković (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.