Potražnja za industrijskim proizvodima iz Njemačke oslabila i u svibnju

Foto: EPA

Nove narudžbe u njemačkoj industriji pale su i u svibnju, odražavajući slabu inozemnu potražnju, pokazali su danas podaci statističkog ureda.

Nove narudžbe smanjene su u svibnju za 1.6 posto u odnosu na travanj kada su prema revidiranom podatku bile pale za 0.6 posto, izračunao je Destatis na temelju sezonskih i kalendarskih podataka, prilagođenih za inflaciju.

Time se razdoblje pada potražnje za industrijskim proizvodima protegnulo na pet mjeseci, pokazuju statistički podaci.

Blago porasla domaća potražnja

Inozemne narudžbe pale su u svibnju za 2.8 posto, odražavajući oštar pad potražnje iz trećih zemalja, za 4.6 posto. Narudžbe iz ostalih članica eurozone zadržale su se na travanjskoj razini.

Domaća potražnja blago je pak porasla, prema rastu narudžbi za 0.5 posto. Kada se izuzmu poslovi velike vrijednosti, nove narudžbe smanjene su za 2.2 posto.

Narudžbe zrakoplova, brodova i vlakova potonule su na mjesečnoj razini za čak 19.2 posto, odražavajući ponajprije slabiju potražnju za zrakoplovima. Pad je bilježila i automobilska industrija, za 2.9 posto.

Nove narudžbe u industriji potonule za 8.6 posto

Sektor računalnih, elektroničkih i optičkih proizvoda bilježio je pak skok narudžbi za 11.2 posto u odnosu na travanj. U odnosu na prošlogodišnji svibanj, nove narudžbe u industriji u cjelini potonule su za 8.6 posto, višestruko snažnije nego u travnju.

Kontinuirani pad novih narudžbi i pogoršanje poslovnih očekivanja signaliziraju da bi aktivnost u industriji trebala biti "prigušena" u idućim mjesecima, procjenjuju u ministarstvu gospodarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.