Prekinuti letovi u zračnu luku u New Yorku

Ilustracija: EPA

U ZRAČNOJ luci La Guardia u New Yorku obustavljeni su letovi zbog nedostatka osoblja za kontrolu zračnog prometa, javlja BBC, pozivajući se na informaciju iz Američke savezne uprave za zrakoplovstvo.

Podsjetimo, u SAD-u traje blokada vlade koja je postala najdulja u povijesti, a to znači da, među ostalima, i kontrola prometa radi bez plaće.

Stoga su letovi obustavljeni nedugo nakon 10 sati jutros po lokalnom vremenu.

Sindikati upozoravali na rizike daljnje blokade vlade

Sindikati su još jučer upozoravali na rizike u javnoj sigurnosti ako se blokada vlade nastavi, javlja BBC.

Među njima je bio i sindikat avioindustrijskih radnika.

“U našoj rizičnoj industriji ne možemo ni predvidjeti s kolikim se rizikom trenutno susrećemo, a ne možemo predvidjeti ni u kojem će se trenutku cijeli sustav raspasti”, poručili su sindikati kontrole avioprometa, pilota i kabinskog osoblja.

Oko 800.000 radnika u SAD-u trenutno radi bez plaće ili je na privremenom neplaćenom dopustu s obzirom na to da zbog djelomične blokade vlade nema sredstava za isplatu plaća. Blokada traje već 35 dana.

Predsjednik Trump je odbio odobriti novi dogovor o financiranju koji ne uključuje sredstva za njegov zid na granici s Meksikom, za koji je potrebno 5,7 milijardi dolara.

Demokrati u Kongresu, pak, odbijaju odobriti financiranje zida pa je dogovor nemoguće postići.

Koliko je ozbiljan prekid letova?

Američki mediji izvještavaju da dolazi i do odgode letova na nekoliko drugih aerodroma u SAD-u.

Iz Američke savezne uprave za zrakoplovstvo rekli su da je došlo do promjene rasporeda u dvije kontrole leta jer su neki radnici javili da su bolesni. Dodali su i da je najbolje da građani provjere informacije s pojedinim aviokompanijama prije nego što krenu u zračnu luku.

LaGuardia u New Yorku je 20. najprometniji aerodrom u SAD-u, javlja BBC pozivajući se na podatke FAA. Kroz njega svake godine prođe oko 30 milijuna putnika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.