Foto: 123rf
Izvor iz WHO-a za Daily Mail je kazao da bi novi izvještaj trebao biti objavljen u ponedjeljak te da bi se na popisu hrane koja može izazvati rak trebale naći mesne prerađevine, i to u istoj kategoriji s cigaretama, alkoholom i azbestom.
Kako piše Independent, postoje dokazi koji ukazuju na to da postoji povezanost između konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina poput kobasica i rizika od raka crijeva. "Ljudi koji konzumiraju veće količine ovog mesa imaju veći rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva od ljudi koji takvo meso jedu u manjim količinama", navodi se na stranici NHS Choices.
Farmeri strahuju od višemilijunskih šteta
Ipak, u izvještaju WHO-a navodi se da govedina, janjetina i svinjetina mogu biti dio zdrave prehrane te da je crveno meso dobar izvor proteina i vitamina, ali samo u umjerenim količinama.
"Postoje jasni dokazi koji ukazuju na to da crveno meso i mesne prerađevine povećavaju rizik od raka crijeva", navodi Svjetski institut za istraživanje karcinoma.
Među farmerima i zaposlenicima u mesnoj industriji već se pojavila briga da će ova objava WHO-a izazvati ozbiljan pad potrošnje i višemilijunske štete.
"Ako utvrde da crveno meso i mesne prerađevine izazivaju rak, a mislim da hoće, ta će se etiketa itekako zadržati među ljudima. Trebat će proći desetljeća da se to promijeni, a šteta za mesnu industriju će se brojati u milijardama", kazala je Betsy Booren iz Sjevernoameričkog instituta za meso, prenosi Independent.