Najvrjednija kompanija u Europi više nije francuski proizvođač luksuzne robe

Foto: Profimedia

Danski farmaceutski div Novo Nordisk, proizvođač lijeka za mršavljenje Wegovy, postao je najvrjednija kompanija u Europi, skinuvši s trona francuski konglomerat luksuzne robe LVMH. Vrijednost dionica je porasla nakon što je u Velikoj Britaniji lansiran spomenuti popularni lijek. U ponedjeljak je tvrtka imala tržišnu vrijednost od 428 milijardi dolara, piše BBC.

Wegovy je tretman za pretilost koji se uzima jednom tjedno i ljude navodi da misle da su već siti, pa na kraju jedu manje i gube na težini. Poznate osobe poput Elona Muska koristile su ovaj lijek, koji je osvojio Hollywood i širu javnost otkako su ga 2021. godine odobrila regulatorna tijela u SAD-u.

> Lijekovi za mršavljenje dostupni u Hrvatskoj mogli bi se koristiti za niz bolesti

Opisani su kao čudesni, ali stručnjaci upozoravaju

Wegovy i Ozempic - lijekovi za liječenje dijabetesa sa sličnim učincima - opisani su kao čudesni lijekovi. No, stručnjaci upozoravaju da ovi lijekovi nisu brzo rješenje ni zamjena za zdravu prehranu i tjelovježbu. U ispitivanjima su se korisnici često vraćali na prijašnju težinu nakon prestanka liječenja.

Došlo je do globalne nestašice lijeka, pa je samo ograničena zaliha stigla u Veliku Britaniju. Kompanija je objavila da će nastaviti ograničavati globalne isporuke dok radi na povećanju proizvodnje.

Sophie Lund-Yates, analitičarka u Hargreaves Lansdownu, izjavila je za BBC da je kompanija bila istinski iznenađena reakcijom te da je postala "žrtvom vlastitog uspjeha".

"Nije uobičajeno vidjeti farmaceutsku tvrtku toliko ukorijenjenu u popularnoj kulturi, ali postoje ljudi koji kažu da moramo napraviti korak unatrag i osigurati da se lijek koristi na odgovarajuć način i odgovorno. Naravno, uz mnogo pompe postoji rizik od negativne reakcije u budućnosti", rekla je Lund-Yates.

U Velikoj Britaniji smjernice kažu da pacijenti mogu uzimati Wegovy, koji sadrži lijek semaglutid, samo ako imaju značajno prekomjernu težinu i zdravstvene probleme povezane s težinom.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), gotovo svaka treća odrasla osoba u Velikoj Britaniji je pretila, što je najviša stopa u Europi. U kolovozu je novo ispitivanje pokazalo da Wegovy također smanjuje rizik od moždanog ili srčanog udara. Iako se nalazi tek moraju u potpunosti analizirati, stručnjaci su se složili da su rezultati potencijalno značajni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.