U Bundestagu propalo izglasavanje zakona za regulaciju pomoći pri samoubojstvu

Foto: EPA

Njemački Bundestag je na današnjoj sjednici odbacio oba prijedloga zakona koji su trebali regulirati asistirano samoubojstvo pacijenata.

"Nažalost će otvorena pitanja oko pomoći pri suicidu i dalje biti rješavana sudskim putem", rekao je ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) nakon propalog izglasavanja.

Zastupnici su prije toga odbacili oba nacrta zakona koja su na glasanje dali zastupnici stranaka vladajuće koalicije SPD-a i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Prijedlog FDP-a išao u smjeru legalizacije pomoći pri suicidu, SPD pomoć pri samoubojstvu predviđao samo u iznimnim slučajevima

Prijedlog FDP-a je išao u smjeru potpune legalizacije pomoći pri suicidu, dok je prijedlog SPD-a pomoć pri suicidu predviđao samo u iznimnim slučajevima.

"Ima toliko ljudi u Njemačkoj koji žele sami odlučiti kada je došao trenutak kraja", rekla je u raspravi koja je prethodila glasanju zastupnica FDP-a i inicijatorica nacrta zakona Katrin Helling-Plahr.

Socijaldemokratski zastupnik Lars Castellucci je rekao kako "pomoć pri samoubojstvu treba omogućiti, ali ne i podržavati".

Liječničke komore pozdravile neuspjeh oba nacrta zakona

Nacrti zakona su doneseni nakon što je prije tri godine Ustavni sud generalno zagarantirao pravo na vlastitu odluku o trenutku smrti i dotadašnju zabranu "komercijalizirane pomoći pri suicidu" proglasio neustavnom.

Od tada praksa pružanja pomoći pri suicidu u Njemačkoj nije zakonski regulirana. Predstavnici liječničkih komora su pozdravili neuspjeh oba nacrta zakona te su izrazili nadu da je sada dobiveno dovoljno vremena za "temeljitu društvenu raspravu o ovom važnom pitanju".

Njemački parlament je na istoj sjednici velikom većinom podržao rezoluciju Bundestaga kojom se traži proširenje lanca ustanova za pomoć osobama koje su u opasnosti od samoubojstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.