Prosvjedovale radnice Revije, traže 1.29 milijuna eura. "Doći ćemo u Zagreb"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bivše radnice šibenske Revije održale su još jedan prosvjed zbog neisplata devet plaća i otpremnina u ukupnom iznosu od oko 1.29 milijuna eura, koje im je dužna isplatiti država nakon preuzimanja dugova nekadašnjeg tekstilnog giganta. S mini prosvjeda, kako su ga nazvale, poslale su poruku ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branku Bačiću da će, ako im se ne isplate potraživanja po jednom od tri moguća modela, održati novi prosvjed u Zagrebu.

Oko 300 radnica Revije već godinama potražuje ukupno 1.29 milijuna eura, a svaka bi u prosjeku trebala dobiti između 5000 i 7000 eura, rečeno je na prosvjedu ispred zgrade gradske uprave u Šibeniku.  Stečaj Revije trajao je dugih 20 godina i jedan je od najdužih u neovisnoj Hrvatskoj. Nakon prvog velikog prosvjeda prije devet godina, država je radnicama isplatila 3.3 milijuna tadašnjih kuna.

Prosvjedu je prisustvovao i dugogodišnji pravni zastupnik radnica Vedran Uranija, uz podršku Novog sindikata, koji je podsjetio da su imali kvalitetan sastanak 12. prosinca s ministrom Bačićem u Zagrebu.

"Ministar je tada iskazao političku volju da se problem riješi jer novca ima. Kazao nam je da samo pronađemo model isplate", rekao je Uranija dodajući da su pronašli tri modela koje bi predstavili Bačiću, ali se on od zadnjeg sastanka više nije oglasio.

"Doći ćemo u Zagreb"

Jedan od modela je donošenje novog zakona, na temelju direktive EU o korporativnoj odgovornosti države, tzv. Lex Revija. Drugi predviđa da u isplati sudjeluju država, Šibensko - kninska županija i Grad Šibenik, a treći je supsidijaran model temeljen na socijali.

"Apeliramo na Bačića da nas pozove, da ovo riješimo. Ako ne, doći ćemo u Zagreb s dva autobusa i raditi pritisak dok nas ne primite", poručio je Uranija.

Predstavnica radnica Jadranka Bačelić Košarić najavila je da eventualni odlazak u Zagreb neće biti samo još jedan u nizu mirnih prosvjeda ispred Banskih dvora već će biti "žešći i jači". "Rekli su da novca ima, mi smo model pronašli. Tri dopisa smo poslali, ne bude li se to ispoštovalo, dolazimo s više od jednog autobusa, a ovaj put nećemo doći tihe", kaže Bačelić - Košarić.

Njena kolegica Anica Gojanović poručila je vladajućima da više neće čekati na ispunjenje obećanja. "Vrijeme je da se probudite i nama date naše", kaže bivša radnica Revije koja je otišla ranije u mirovinu i danas živi od 400 eura mirovine i pomoći djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.