Provjerili smo: I druge bolnice mogle bi tražiti da necijepljeni plate odštetu

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

KBC Osijek uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava da, u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu zaraženom pacijentu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta.

"Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz COVID-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud. Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje", navodi se u dopisu KBC-a Osijek, iz kojeg su nam rekli da im je bila dužnost upozoriti svoje djelatnike na mogućnost tužbi.

>> KBC Osijek necijepljenim radnicima: Ako se pacijent zaraze, mogli bi platiti odštetu

Index je kontaktirao neke od najvećih bolnica u Hrvatskoj kako bismo vidjeli planiraju li postupiti kao i njihovi kolege iz Osijeka, odnosno upozoriti necijepljene radnike na mogućnost da moraju platiti odštetu ako se pacijent zarazi u bolnici dok je pod njihovim nadzorom.

Ravnatelj Vinogradske: Zdravstvena struka je specifična, moramo zaštititi pacijente

Razgovarali smo s ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Davorom Vagićem, koji nam je rekao da nisu slali dopis zaposlenicima, no da će takav dopis razmotriti.

"Razmotrit ćemo slanje takvog dopisa, mora se sve provjeriti s pravne strane, no apsolutno smo svjesni da zdravstveni radnici imaju dvostruku odgovornost prema sebi, prema svojim bližnjima, kao i prema pacijentima. Zato je zdravstvena struka specifična", kazao je za Index prof. dr. Vagić.

Primarijus Novak: Nismo slali dopis, razmotrit ćemo takvu mogućnost

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Zagreb Milivoj Novak za Index je također rekao da takav dopis nisu slali svojim zaposlenicima.

"Svojim zaposlenicima nismo slali nikakav dopis vezan za tako nešto, međutim takav prijedlog, kao što ga ima KBC Osijek, razmotrit će se", rekao nam je primarijus Novak.

Zaposlenici KBC-a Rijeka također nisu primili dopis kakav je upućen njihovim kolegama u KBC-u Osijek.

Ravnatelj KBC-a Rijeka: Sutra ćemo razgovarati o tome

Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić, Indexu je kazao da oni imaju visok postotak procijepljenosti svojih djelatnika te da će o temi poput upozorenja djelatnicima na mogućnost plaćanja odštete ako zaraze pacijenta razgovarati na sutrašnjoj sjednici Kriznog stožera KBC-a Rijeka.

"KBC Rijeka bilježi visoku razinu procijepljenosti svojih djelatnika i ona sada iznosi 82 posto, no toj brojci moramo pribrojati još i postotak naših djelatnika koji su cijepljeni izvan KBC-a Rijeka, dakle u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, prema preporukama epidemiologa, nakon što su preboljeli covid-19. Taj se dodatni postotak kreće otprilike oko brojke od 10 posto. Inače, sutra, u srijedu, održava se redovna sjednica Kriznog stožera KBC-a Rijeka na kojoj ćemo raspravljati o pripremama i aktivnostima i osobito analizirati mogućnost dolaska 4. vala zaraze te planirati aktivnosti reakcije naše ustanove, ako do toga dođe, a nadamo se da neće. Podsjećam da je KBC Rijeka tijekom ljeta imao spremne kapacitete za covid-bolesnike koji uključuju 50 postelja, kao i Respiratorni centar, sve na lokalitetu Rijeka - dok je na lokalitetu na Sušaku bio spreman bolnički odjel za izolacije bolesnika sa 17 kreveta. I tema koju spominjete naći će se na dnevnom redu sutrašnje redovne sjednice Kriznog stožera", rekao nam je prof. dr. Ružić.

Kako neslužbeno doznajemo, ravnatelji ne smiju znati je li njihov zaposlenik cijepljen ili ne, prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka (GDPR-u). Ravnatelji bi, kako doznajemo, imali pravo znati tu informaciju da je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.