CIJENE hrane u svijetu na najvišoj su razini posljednjih godinu i pol, a poskupljenja će se osjetiti i tijekom nadolazećih blagdana. Stoga smo provjerili koliko ćemo ove godine platiti tradicionalni božićni ručak za dvije osobe. Napravili smo popis, uzeli novčanik i zaputili se u nabavku.
Koliko smo božićni ručak plaćali lani, a koliko ćemo sada
Ručak smo podijelili u tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert. Za predjelo je odluka pala na pršut, sir i francusku salatu, koji su nezaobilazni dijelovi svakog ručka na jugu. Za glavno jelo u Zagrebu se tradicionalno jede purica s mlincima, kojoj smo dodali salatu, a za desert smo kupili sastojke za čupavce. Uz to smo kupili dvije litre gaziranog soka te bijelo vino od 0.75 litara. Začine nismo kupovali.
Ručak za dvoje platili smo 55.38 eura
Namirnice smo kupili u jednoj trgovini, a proizvodi nisu bili na akciji kako bismo mogli usporediti cijene s prošlogodišnjima. Božićni ručak za dvije osobe uz piće platili smo 55.38 eura. Kada smo to usporedili s prošlogodišnjim cijenama, primijetili smo da su gotovo svi proizvodi poskupjeli.
Za osamnaest istih proizvoda prošle je godine trebalo izdvojiti 47.20 eura, pa je račun ove godine veći za 8.18 eura, odnosno božićni ručak za dvije osobe skuplji je 17.33%. Najviše je poskupjela Kandit čokolada za kuhanje od 300 grama. Prošle godine koštala je 2.65 eura, dok joj je sada cijena 5.29 eura. Ova slastica skuplja je gotovo 100%.
Vino je skuplje 1.30 eura, kilogram purice, pršuta i sira košta euro više, a do 50 centi više plaćamo ulje, jaja i sok. Jedina namirnica koju smo platili manje je francuska salata. Prošle godine joj je cijena bila 5.29 eura po kilogramu, dok je ove godine 4.90 eura.
Rastu cijene mesa. Svinjetina 9, janjetina 15 eura
Procjenjuje se da tijekom prosinca Hrvati pojedu oko sto tisuća komada purice, do 700 tona odojka te do 400 tona janjetine. Stoga, ako se odlučite puricu zamijeniti nekom drugom vrstom mesa, i njihove cijene su rasle.
Posljednjih godinu dana cijena govedine i teletine veća je oko 10%. Cijena odojka varira od mesnice do mesnice. Najniža je 9 eura za kilogram, a na nekim mjestima je i do 2 eura skuplja. Janjetina se penje i do 15 eura.
Ako se odlučite za kupnju domaće purice, cijene su visoke u odnosu na one u trgovinama. Zagorska i domaća svježa purica poskupjele su oko 3 eura. Kilogram zagorske purice platit ćete 18 eura, dok se domaća prodaje za 12.
Sve cijene variraju ovisno o tržnici, mesnici, trgovini, brendovima proizvoda, kao i akcijama. Nakon kupnje istih proizvoda ove godine kao i prošle naš novčanik je lakši za dodatnih 8.18 eura, što je nekada bilo 61.63 kune.