Psihijatar o drami na Rebru: Ovo nema veze s ratom, da ne bi bilo priče o PTSP-u

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Muškarac je jučer upao u KBC Zagreb i počeo prijetiti oružjem, odnosno startnim pištoljem. Nitko nije ozlijeđen, a muškarac je uhićen malo prije podneva. Drama u bolnici trajala je dva sata. 

U trenutku privođenja muškarac je bio rastrojen i u takvom stanju da ga policija nije uspjela ispitati, rekla je novinarka HRT-a Ruža Ištuk za Dnevnik.

"Potvrdili su nam to iz policije, a također i informaciju da su ga odveli u Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje će mu biti pružena sva potrebna liječnička pomoć, a kada dođe k sebi, policija će napraviti svoj posao", kaže Ištuk.

Prema zakonu, napad na zdravstvene djelatnike tretira se kao napad na službenu osobu, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

Policija je ispitala dvije medicinske sestre. Jedna od njih, glavna sestra Dnevne bolnice, koja muškarca poznaje od ranije, razgovarala je s njim i pokušala ga smiriti te nagovoriti da se preda policiji.

I ona i njena kolegica dobile su psihološku pomoć i neko vrijeme neće dolaziti na posao, rekla je Ištuk.

Policija je dojavu dobila u 10 sati i 5 minuta, a zgradu je vrlo brzo opkolila interventna policija koja je s muškarcem pregovarala gotovo dva sata.

Policija: Motiv nije poznat

Muškarac je prijetio oružjem, a u ruci je imao startni pištolj koji se upotrebljava na sportskim događajima, kažu u PU zagrebačkoj.

Sve se događalo u tzv. Zelenoj zgradi u kojoj je odjel psihijatrije. Oni koji nisu uspjeli izaći iz zgrade, ostali su zajedno s liječnicima u zaključanim ordinacijama. Prostor je bio ispražnjen, a nitko nije bio ugrožen.

"Stavili smo situaciju pod kontrolu, uspostavili smo komunikaciju s muškarcem. Trenutačno ne možemo ulaziti u motive, odnosno uzroke samog događaja. Međutim, nakon uspostavljene situacije mi smo osobu uhitili, u službenim je prostorijama i sad ćemo utvrditi i uzroke i motive, odnosno što se točno dogodilo. Bile su informacije oko oružja koje je imao. Ne radi se o pravom pištolju, radi se o startnom pištolju.

Međutim to utječe na osjećaj sigurnosti građana, ali vjerujem da utječe i naša brzina i sama realizacija, odnosno ponovno stavljanje klasičnih dinamika grada pod kontrolu", rekla je za HRT Marija Goatti, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke.

Kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati zašto se sve ovo dogodilo i dalje traje.

"Krenula je panika, zaključali su nas"

Iz KBC-a Rebro potvrdili su da u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba te da ustanova sada normalno funkcionira.

"Krenula je panika po hodnicima, počeli su sve zatvarati i govoriti: 'Bježite u ordinacije!' Zaključali su nas. Nije mi bilo svejedno, pokušaš se skulirati, znaš da je interventna policija vani. Prvobitni šok je bio najgori, nakon nekog vremena sam se smirila. Imali smo simpatičnu doktoricu koja je dizala atmosferu, nije bila u panici pa nas je ona opuštala", rekla je očevitkinja.

"Ovo nema veze s ratom"

Psihijatar Herman Vukušić potvrdio je da je riječ o dugogodišnjem pacijentu Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

"Radi se o dugogodišnjem pacijentu koji se dekompenzirao, na sreću nije bilo ljudskih žrtava. Moram reći da je to osoba koja zahtijeva adekvatnu liječničku skrb i da ovaj današnji događaj zasigurno iz više stručnih izvora potvrđuje da nema nikakve veze s eventualnim sudjelovanjem u ratu, da ne bi bilo priče o PTSP-u i slično. U ovom slučaju nije bio niti povod niti razlog", rekao je Herman Vukušić, specijalist psihijatar u KBC-u Zagreb.

"Nažalost, rekli smo više puta, ovakve stvari će se dešavati. Volio bih skrenuti pažnju javnosti da je potrebno razmisliti o promjeni zakonske regulative prisilne hospitalizacije, da treba nama kliničarima dati veće slobode po tom pitanju da spriječimo ovakve situacije. Osoblje Klinike za psihijatriju i kliničku medicinu ponijelo se izrazito hrabro i profesionalno", dodao je dr. Vukušić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.