Puhovski: Radićeva frakcija DP-a je pismenija, ali se to ne usude naglašavati

Screenshot: N1

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 raskol u Domovinskom pokretu te šanse nove stranke koju će zajedno sa svojom frakcijom osnovati Mario Radić.

"U formalnom smislu, bitna karakteristika hrvatskog biračkog tijela je konzervativnost. To ne znači nužno sadržajnu konzervativnost, iako se dijelom poklapa s njome, nego naprosto da se ljudi drže nečega što su ranije činili, što su činili njihovi roditelji ili djedovi i bake. U slučaju HDZ-a i SDP-a već imamo i po tri generacije vezane uz istu stranku. A s obzirom na patrijarhalnu strukturu porodice u Hrvatskoj, to onda jako utječe i na mlađe generacije koje se odlučuju povinovati onome što se ranije radilo.

Nažalost, iz niza razloga, kod nas nema normalne socijalizacije u kojoj se djeca odgajaju nasuprot roditeljima. Ostaje se u istome i to je problem koji se onda vidi i u političkoj sferi – kad se pojavi nova stranka, bude sumnjičavo dočekana samo zato što je nova. Posebice ako je proizašla iz raspada stare, jer se na disidente u pravilu gleda kao na izdajice ili kao na drugorazredni izdanak iz istog stabla", objašnjava Puhovski.

"Pismeniji su, ali se to ne usude naglašavati"

Stoga nijedna stranka koja je nastala iz neke druge nije dobro prošla. U tom smislu, kaže, ima razloga za očekivati da ni buduća stranka Marija Radića neće dobro proći. No ne samo iz navedenih razloga. "Nitko od njih ne može reći u čemu se oni razlikuju od ovih drugih, osim da je sada glavni ovaj, a ne onaj. Jedino je pitanje hoće li Radić nekako uspjeti 'prodati' činjenicu da je uspješan poduzetnik, jer kod dijela biračke publike to uspijeva", ističe.

Ta buduća stranka, dodaje Puhovski, kao legitimaciju ne može pokazati išta drugo nego da su njeni članovi bili slabiji na nekoj sumnjivoj skupštini.

"Oni ne mogu reći ni da su desniji ili manje desni od ovih. Dapače, rekli su da će i oni podržati vladu. Dakle, da će, po svemu sudeći, biti u koaliciji s onima od kojih su se odvojili. Ta Radićeva frakcija ima ipak jednu prednost jer su "pismeniji" od ove druge frakcije. No s obzirom na paradigmu domaće desnice, koja u najmanju ruku ne poštuje naročito obrazovanje, izgleda da su odlučili da to neće naglašavati u svojim dokazivanjima da su bolji", kaže.

"Kod raspada na desnici narušava se autoritet"

Puhovski smatra kako je poseban problem raspada stranaka na desnici u tome što je desnica duboko ukorijenjena u koncept autoriteta.

"Onda kod raspada nastaje problem što autoritet ne ostaje nedirnut. Dakle, oštećen je autoritet ideje ili stranke, čak i ako je podjela neravnomjerna. Kao što kod razvoda biva narušen autoritet oca. Taj autoritarni element karakterističan je za desnicu, iako ga ima i na ljevici, ali tamo ga ima u statutarnom smislu sljedbe za vođom, dok je kod desnice to stvar programa. Bila je šansa za Radića i ekipu da se pozovu na neku vrst autoriteta države ili nacije pa kažu da Ivan Penava i društvo nisu nacionalna stranka, nego vukovarski tim, što je dobrim dijelom istina.

Ali oni se to ne usuđuju reći. Prvo, jer ne znaju dovoljno, a drugo jer se Vukovar i dalje implicite smatra, kako bi to rekao Penava, duhovnim centrom Hrvatske i prijestolnicom pijeteta. Pa se zato ne smije dirati kao što se u Rusiji dugo nije smio dirati Staljingrad. Kod nas se pokazuje najprimitivnija verzija općeg pravila suvremene desnice, a to je da si umjesto ciljeva postavlja neprijatelje", ustvrdio je Puhovski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.