Puls: SDP i dalje u vodstvu

SRPANJSKO istraživanje popularnosti hrvatskih stranaka i političara ne pokazuje značajnije pomake u odnosu na prethodni mjesec. Tako bi SDP, da se izbori održavaju danas, imao podršku od 30,1 posto birača. Slijedi ga HDZ, čiji rejting je u blagom porastu, a može računati na podršku 25,5 posto biračkog tijela.

Kako javlja HTV, na trećem mjestu je HSP sa podrškom od 7,6 posto, a izborni prag prešli bi još koalicija HSLS-HSS-PGS (6,8), HSU (6,4), te HNS (5,8).

U srpnju se nastavio blagi uzlazni trend porasta podrške radu Vlade, koji traje već treći mjesec, što može biti povezano s najnovijim odlukama Vlade o rješavanju problema novih umirovljenika, u dogovoru sa HSU-om. Također je došlo do blagog porasta podrške birača ulasku u EU(52 posto birača bi se na referendumu "vjerojatno" izjasnilo za ulazak u Uniju), ali i NATO (40 posto, za razliku od 30 posto potpore ulasku u taj savez do svibnja).

Uspoređujući rejtinge stranaka po izbornim jedinicama, istraživanje je pokazalo sljedeće rezultate: SDP je najjači u prvoj izbornoj jedinici (Grad Zagreb), gdje bi, da se danas održavaju izbori, dobio potporu čak 43,1 posto birača. HDZ, već tradicionalno, najveću potporu uživa u devetoj izbornoj jedinici (44,2 posto). Značajniju podršku od 15,2 posto imaju pravaši i to u četvrtoj izbornoj jedinici, a uspjehe Čačića kao župana nagradilo bi 15,4 posto birača u trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća i "njegovu", Varaždinsku županiju. Koalicija HSS/HSLS u drugoj bi izbornoj jedinici mogla računati na podršku 18,4 posto birača. IDS bi svoja tri mandata osigurao u osmoj izbornoj jedinici, gdje trenutno može računati na potporu od skoro 16 posto.

Zaključimo, rezultati za srpanj relevantniji su u odnosu lipanjskih rezultata. Stišala se euforija oko izbora novog SDP-ovog predsjednika, te su do izražaja došle i neke druge stranke. Također je došlo i do prvih negativnih reakcija vezanih uz prvog čovjeka SDP-a (pitanje osobne zaštite), dok je mjesec srpanj počeo u znaku HDZ-ovog Sabora. Ipak, odnos snaga nije se bitno promijenio u odnosu na prošli mjesec. SDP je u protekla tri mjeseca pridobio jednu trećinu (10 posto) novih birača, tako da nas očito čeka burno predizborno vrijeme.

Ma.N.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.