Putin naredio novi val novačenja vojnika

Ilustracija: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenskom novačenju, koje počinje 1. listopada i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika ureda za novačenje, ročnici neće ići na ratišta u Ukrajinu.

Dekret Kremlja, objavljen u jučerašnjim ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana "u dobi od 18 do 30 godina koji nisu u pričuvi i podliježu vojnoj obvezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u iznosu od 133.000 ljudi".

Šef ruskog ureda za novačenje, viceadmiral Vladimir Cimljanski izjavio je da uvjeti za novačenje ostaju isti - 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji. "Želio bih napomenuti da vojni obveznici neće biti pozvani za sudjelovanje u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama", citirao je list ruskog viceadmirala.

Putin želi 1.5 milijuna vojnika

Rusija rat u Ukrajini, koji je započela invazijom u veljači 2022., naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to, pak, nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem otimanja zemlje.

U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022. nazivajući tu zemlju "novim regijama", podsjeća Reuters.

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u rujnu naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika, na 1.5 milijuna aktivnih vojnika, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.