Putin upozorio Zapad: Ako dozvolite napade Ukrajini, direktno se uključujete u rat

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da će se Zapad direktno sukobiti s Rusijom ako dozvoli Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem počne napadati ruski teritorij, što je potez koji bi promijenio prirodu i opseg sukoba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole Ukrajini da zapadnim oružjem, uključujući i dalekometne američke projektile ATACMS i britanske Storm Shadows, gađa mete duboko u ruskom teritoriju.

"Ovo nije pitanje treba li dozvoliti ukrajinskom režimu da napadne Rusiju tim oružjem ili ne. To je pitanje jesu li ili ne zemlje NATO-a direktno uključene u vojni sukob", rekao je Putin.

Putin: To bi bilo direktno uključivanje NATO-a u rat u Ukrajini

"Ako se takva odluka donese, to neće značiti ništa drugo već direktno uključivanje NATO-a, SAD-a i europskih zemalja u rat u Ukrajini. To će biti njihov direktan angažman i, naravno, značajno će promijeniti suštinu, samu prirodu sukoba", dodao je Putin.

Rusija bi, upozorio je, na temelju novih prijetnji morala poduzeti "odgovarajuće odluke".

Putin je više puta rekao da zemlje NATO-a ne samo da razgovaraju o mogućnosti da ukrajinska vojska upotrijebi rakete drugog dometa već i o direktnom uključivanju u rat.

''Samo vojno osoblje NATO-a može kontrolirati letove spomenutih raketnih sustava. To je moguće samo uz pomoć obavještajnih podataka sa satelita, koje Ukrajina nema. Poanta je da se donese odluka o tome trebaju li zemlje NATO-a direktno biti uključene u sukob ili ne", istaknuo je Putin.

Rusija trenutno kontrolira preko 18 posto ukrajinskog teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.