Grlić Radman o presudi kapetanu Bekavcu: Potreseni smo, treba pripremiti dobru žalbu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je presudu kojom je splitski kapetan Marko Bekavac u Turskoj osuđen na 30 godina zatvora, od maksimalnih 40 godina.

Kapetan je osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je na njegovom brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli prošle godine pronađen kokain.

>>Splitski kapetan Marko Bekavac na turskom sudu dobio 30 godina zatvora

"Potreseni i iznenađeni smo presudom. Naš veleposlanik je s obitelji i bratom kapetana Bekavaca, ovo je samo objava presude, čeka se pisani otpravak presude koja će detaljno obrazložiti na temelju čega je donesena ova presuda", kazao je hrvatski šef diplomacije novinarima.

"Pružili smo mu svu pomoć, konzularnu, diplomatsku, pravnu"

"Vlada, Ministarstvo vanjskih poslova i konzularna služba činit će sve što je potrebno i nužno za daljnju obranu, ovo je samo prvostupanjska presuda, treba pripremiti dobru žalbu. Svi su pomorci, uključivši kapetana i prvog časnika, rekli da su nevini. To je bila njihova izjava i obrana, čekamo pisani otpravak", kazao je Grlić Radman.

Novinarka je pitala ministra je li učinjeno dovoljno za obranu kapetana, s obzirom na to da kada su hrvatski navijači bili u zatvoru u Grčkoj, njima su ministri išli u posjet itd.

"Pružili smo mu svu pomoć, konzularnu, diplomatsku, pravnu. Razgovarali smo s najvišim dužnosnicima, stalo nam je do kapetana i kao hrvatskog građanina, založili smo se za njegovu pravnu zaštitu, ulagali smo sve što je trebalo kad su bili u pitanju advokati, zajedno sa Sindikatom pomoraca Hrvatske. Njegova obitelj i brat već su nekoliko dana u Turskoj, s njima je i naš veleposlanik. U svakom slučaju treba pomoći u pronalaženju svih pravnih aspekata koji idu u prilog njegovoj nevinosti. 

Ovdje govorimo o sudovima", odgovorio je Grlić Radman.

Za što je splitski kapetan optužen?

Kapetan Marko Bekavac je optužen jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.