Rekordna kašnjenja njemačkih vlakova. U lipnju samo pola njih stiglo na vrijeme

Foto: EPA

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn, DB) je u lipnju zabilježila rekordna kašnjenja usprkos velikom broju gostiju koji u Njemačkoj borave zbog Europskog prvenstva u nogometu, priopćila je uprava koncerna.

„Samo 55 posto međugradskih vlakova stiglo je u lipnju na vrijeme na svoja odredišta. To je 15 posto manje od zacrtanog cilja točnosti međugradskih vlakova od 70 posto“, priopćila je uprava DB-a.

Uprava DB-a je za porast broja vlakova koji kasne okrivila brojne vremenske nepogode koje su početkom lipnja zadesile južnu Njemačku. DB je rekao kako su prijašnje tvrdnje njemačkih medija da je postotak točnih vlakova u lipnju bio s 52 posto još niži, netočne. 

Problemi i zbog Europskog prvenstva

Analitičari već godinama bilježe opadanje točnosti vlakova Njemačke željeznice. Još 2020. je 85 posto međugradskih vlakova stizalo na vrijeme, no 2023. je taj postotak pao na 65.

Udruga putnika u željezničkom prometu Pro Bahn za osjetno pogoršanje situacije u željezničkom prometu optužuje dugogodišnje zapostavljanje infrastrukture i pomanjkanje osoblja.

„Naš željeznički sustav je dotrajao i godinama se vozilo na rubu izdržljivosti. Sada plaćamo taj ceh“, rekao je Detlef Neuss, predsjednik udruge Pro Bahn za dnevnik Bild.

Posljednjih godina vlada, koja je većinski vlasnik DB-a, najavila je pojačane investicije u željezničku mrežu, no istodobno brojni radovi na prugama uzrokuju kašnjenja. Posljednjih tjedana se u medijima, kako u Njemačkoj tako i u inozemstvu, povećao broj pritužbi na točnost DB-a. U nekoliko slučajeva dužnosnici nogometnih saveza ali i sportski novinari nisu stizali na početke utakmica zbog kašnjenja vlakova.

Kritičari ukazuju na to da se DB nije dovoljno pripremio za očekivanu navalu putnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.