Rekordne temperature u SAD-u, umro tinejdžer: "Ekstremni toplinski val se širi"

Foto: EPA

Zapadna obala SAD-a očekuje nove temperaturne rekorde uslijed toplinskog vala koji je zahvatio taj dio zemlje, a "vruća kupola" nadvila se i nad Arizonom i Nevadom, gdje milijuni Amerikanaca trpe nesnosnu vrućinu.

Oko 36 milijuna ljudi, tj. oko 10 posto stanovništva, izloženo je vrelini koja je zahvatila Kaliforniju, priopćila je Nacionalna meteorološka agencija (NWS).

Znanstvena istraživanja pokazuju da su klimatske promjene, uzrokovane prvenstveno prekomjernim korištenjem fosilnih goriva, glavni krivci ekstremnih valova topline diljem svijeta te će i ubuduće biti u pozadini opasnih vremenskih pojava.

Očekuje se da će visoke temperature dostići ili prijeći dnevne rekorde u Kaliforniji, sjevernoj Arizoni, Idahu, Oregonu i Washingtonu. U Dolini smrti, nacionalnom parku uz granicu Kalifornije i Nevade, NWS predviđa temperaturu i do 54 stupnja Celzija, koja bi mogla potrajati do petka.

Ekstremni toplinski val se širi

U subotu je ondje izmjereno 53°C, čime je srušen 17-godišnji rekord. Uslijed vreline je umro 17-godišnji motociklist. Las Vegas se pržio na 46 stupnjeva Celzija te je izjednačen rekord iz 2007.

Temperature su u nekim mjestima i po 20 stupnjeva Celzija više od uobičajenih za ovo doba godine te je tako u kalifornijskom gradu Reddingu izmjereno rekordnih 48 stupnjeva Celzija. "Na djelu je ekstremni toplinski val koji se širi", upozorio je NWS.

Agencija također upozorava i na povećan rizik od šumskih požara s obzirom na to da je zrak vruć i suh, uz stalnu prisutnost vjetra. Kasno u subotu evakuirano je stanovništvo iz dijelova okruga Santa Barbara, gdje je od petka izgorjelo 13.000 jutara zemljišta.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na hitnu akciju kako bi se spriječio "klimatski pakao". Prošli tjedan je administracija predsjednika Joea Bidena predložila prvi sigurnosni standard za radnike i zajednice od pogubnih posljedica ekstremnih vrućina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.