Rusi mijenjaju taktiku, krvava bitka se nazire. "Ako oni ne umru, naši vojnici hoće"

Foto: Profimedia, EPA

Ruski vojnici poslani da napadnu ukrajinske položaje stigli su do groblja. Oko njih je bilo uništeno selo Mihajlivka. S visine su ih promatrali ukrajinski špijunski dronovi. Jedan vojnik nestao je ispod drveta, a drugi je potrčao prema kući oštećenoj granatama. U promatračkom centru major Oleksandr Fanagej je izgovorio nekoliko riječi.

Nekoliko sekundi kasnije ukrajinski kamikaza-dron pogodio je ruskog vojnika u pokretu. Na snimci uživo vidjelo se da je preživio, ali mu je lijeva noga ozlijeđena. Vojnik je puzao prema travi i pokušao izvaditi zavoj iz zelenog ruksaka. "Umrijet će sigurno", predvidio je Fanagej. "Neprijatelj se ne trudi evakuirati svoje ranjene", rekao je za Guardian.

Krvava bitka se nazire

Krajem prošlog mjeseca ruske jedinice zauzele su rudnik izvan Mihajlivke, u ukrajinskoj istočnoj oblasti Donjecku. Njihov mali napredak bio je dio velike ruske ofenzive koja je započela u veljači osvajanjem Avdijivke. Cilj je bio proširiti uski dio teritorija duboko u ukrajinsko područje i zauzeti grad Pokrovsk, udaljen 18 kilometara.

Pokrovsk je logistička baza i važan prometni čvor za ukrajinske oružane snage. Više cesta i željezničkih linija tu se križa. Bez njega Kijev će teško premještati vojnike, hranu i streljivo na druge dijelove prenapregnute bojišnice - primjerice u grad Toreck na istoku ili u Kurahove na jugu. Sudbina ovog grada usko je povezana sa sudbinom cijele Donjecke oblasti.

Krvava bitka se nazire. Ruski vojnici su samo desetak kilometara daleko. Neprestano se čuje buka granata. Prošlog tjedna ruski ratni avioni uništili su mostove u gradu i oko njega, pripremajući teren za budući napad. Jedan od uništenih mostova povezivao je autocestu T0504 s obližnjim gradom Mirnogradom.

Još jedna bomba oštetila je most iznad željezničke stanice u Pokrovsku, koja je sada zatvorena, zajedno sa supermarketima, restoranima i bankama. Pokrovsk i Mirnograd nekad su bili dom za 100.000 ljudi. Većina ih je sada pobjegla, a dijelovi su sablasno prazni. Bombe su pogodile mnoge zgrade u centru, uključujući ured ukrajinskog mirovinskog fonda.

Rusi napadaju s dvije strane

Rusi napadaju s dvije strane. Zauzeli su grad Novohrodivku, gdje je živjelo 18.000 ljudi, nakon što su se ukrajinski branitelji povukli prošlog tjedna, čini se, bez mnogo borbe. Ruske snage napreduju i s jugoistoka, iz grada Ukrajinska, koji su zauzele prije nekoliko dana. Sjeverno od Mihajlivke, iza šume i željezničke pruge, nalazi se ukrajinski grad Selidove.

Ruski spori napredak dolazi uz visoku cijenu u ljudskim životima. Sjedeći pred monitorima, Fanagej, zapovjednik artiljerije iz 15. brigade nacionalne garde, zumirao je strašne prizore. Šest mrtvih Rusa ležalo je blizu reda starih grobova obilježenih plavim drvenim križevima. "Cijelo selo im je groblje", rekao je major.

Desetke tijela moglo se vidjeti u protutenkovskom jarku. Oko njih su ležali mitraljez, kacige, zalihe... Jarak vodi od napuštenog rudnika Mihajlivke - čiji je rudarski kotač još uvijek čitav - do aleje razrušenih kuća. "Tijekom posljednja dva tjedna ruski zamah se gotovo zaustavio. Uspjeli smo usporiti njihov napredak. Još napreduju, ali s manje snage", rekao je Fanagej.

Rusi su promijenili taktiku

Rusi su promijenili taktiku. Danas rijetko koriste oklopna vozila na bojištu prepunom dronova. Umjesto toga male grupe od 10 do 15 vojnika potajno napreduju pješice, danju i noću, koristeći različite putove. Ako ih ne otkriju, sastaju se na dogovorenom mjestu i pokušavaju probiti ukrajinske linije. "Kod Rusa je riječ o količini, ne o kvaliteti", rekao je Fanagej.

Prije dva tjedna Rusi su poslali mehaniziranu kolonu u Mihajlivku, koju su činili sovjetski T-72 tenk i dva pješačka borbena vozila. Ukrajinski vojnici otvorili su vatru. Posada tenka - vozač, topnik i mehaničar - pobjegla je i sakrila se u grmlje. Dron ih je dokrajčio. Ukrajinci su odvezli tenk. "Odavno nismo dobili ispravno oklopno vozilo od neprijatelja", rekao je Stanislav, majorov zamjenik.

Prema Stanislavu, Rusija napreduje jer ima znatno veću vojsku. "Nemamo dovoljno streljiva. Na svaki naš ispaljeni projektil oni ispale sedam. Ili više. Nedostaje nam pješaštva", priznao je. "Situacija je malo bolja nego prije šest mjeseci [kad je američki Kongres blokirao isporuke oružja]. Ali ovakvim tempom borbi to nije dovoljno. Rusija je velika zemlja. Ima novac i resurse. Financira vojsku naftom i plinom."

Bitka za Pokrovsk vrlo vjerojatno će biti vrhunac moskovske vojne kampanje ove godine. Prije deset godina ruske snage potajno su zauzele istočne regionalne prijestolnice Donjecka i Luhanska. Politički i strateški cilj Vladimira Putina je zauzeti cijelu Donjecku oblast, kao i tri druge ukrajinske pokrajine koje je "anektirao" 2022. godine. Stanislav je rekao da Rusi neće lako zauzeti Pokrovsk. "Možemo ga obraniti", rekao je.

"Ako dobijemo dovoljno oružja, pobjeda je moguća"

Fanagej je rekao da je optimističan i da Ukrajina još uvijek može pobijediti, unatoč veličini protivnika. Spomenuo je precizan rad svoje iskusne artiljerije i dronova, kao i doprinos susjednih brigada. "Imamo tri godine rata iza sebe. Ako dobijemo dovoljno oružja, pobjeda je moguća." A što je s Putinovim prijetnjama o korištenju nuklearnog oružja? "Laže", rekao je zapovjednik.

U Mihajlivki su se nad plavim nebom dizali oblaci sivog dima. Ukrajinska granata pogodila je kuću. Zgrada je gorjela žestoko. Nitko od stanovnika sela - kojih je nekad bilo 1300 - više nije ostao. Jedine duše su ruski uljezi. Osjeća li zapovjednik grižnju savjesti zbog ubijanja tolikih vojnika? "Ne. Oni su neprijatelji, ovdje su da uzmu našu zemlju. Ako oni ne umru, umrijet će naši vojnici. Nikad nisam mislio da ću biti sretan što nekog ubijam, ali mrzim ih."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.