Rusi sami srušili svoj najsuvremeniji dron da ne bi pao u ruke Ukrajincima

Foto: X

Ukrajinske snage su izjavile da su danas oborile ruski borbeni avion, dok je Rusija tvrdila da je ostvarila napredak na istoku Ukrajine, prenosi AP.

Ruski bombarder oboren je u blizini grada Kostantnivka u Donjeckoj oblasti, izjavio je načelnik Vojne uprave Kostantnivke Serhij Horbunov, a citirao ga je ukrajinski medij Suspilne. Fotografije prikazuju spaljene ostatke zrakoplova nakon što je pao na kuću koja je potom zahvaćena požarom.

Rusi srušili svoj dron samo da ne dođe u ruke Ukrajincima

Prema Serhiju Horbunovu, šefu vojne uprave Kostantinivke u Donjeckoj oblasti, ukrajinske snage su oborile ruski zrakoplov u blizini grada. Prvotno se smatralo da je oboren lovac Su-25 ili Su-34, no kasnije je ukrajinska vojska neslužbeno potvrdila da je riječ o ruskoj bespilotnoj letjelici S-70 Ohotnik. 

Ohotnik je bio na pokusnom letu kada je njegov operator izgubio kontrolu nad njim, zbog čega su Rusi odlučili narediti njegovo obaranje kako ne bi pao u ukrajinske ruke. Ova letjelica predstavlja najsuvremeniji ruski dron, koji je dizajniran da bude nevidljiv radarima. Proizvodnja jednog primjerka košta oko 17 milijuna dolara.

Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je danas da je preuzelo kontrolu nad selom Zhelanne Druhe.

Ako se potvrdi, ovo zauzimanje uslijedilo bi tri dana nakon što su ukrajinske snage rekle da se povlače iz grada Vuhledara, oko 33 kilometra od Zhelanne Druhe, nakon dvogodišnje teške obrane.

Iako je malo vjerojatno da će promijeniti tijek rata, gubitak Vuhledara ukazuje na pogoršanje položaja Kijeva, djelomično zbog odbijanja Washingtona da Ukrajini odobri napade duboko unutar ruskog teritorija, čime bi spriječio degradaciju ruskih sposobnosti.

Zelenski će predstaviti Plan pobjede saveznicima  

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da će predstaviti svoj Plan pobjede na sastanku Ramstein grupe zemalja koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem 12. listopada.

"Predstavit ćemo Plan pobjede - jasne, konkretne korake prema pravednom završetku rata. Odlučnost naših partnera i jačanje Ukrajine su ono što može zaustaviti rusku agresiju", napisao je na platformi X, dodavši da će 25. sastanak Ramstein grupe biti prvi na razini čelnika.

Zelenski je prošlog tjedna svoj plan predstavio američkom predsjedniku Joeu Bidenu u Washingtonu. Njegov sadržaj nije javno objavljen, ali je poznato da plan uključuje članstvo Ukrajine u NATO-u i opskrbu dalekometnim projektilima za udare unutar Rusije.

Rusija granatira južnu Ukrajinu, a ukrajinski dron pogodio autobus

Dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju južne Zaporiške oblasti, rekao je regionalni guverner Ivan Fedorov.

Ukrajinsko zrakoplovstvo izjavilo je da je Rusija tijekom noći na subotu ispalila tri navođena projektila i 13 napadnih dronova na Ukrajinu. Naveli su da su projektili presretnuti, tri drona su oborena iznad Odeske oblasti, dok je 10 drugih izgubljeno.

Devet osoba je ranjeno kada je ukrajinski dron pogodio putnički autobus u gradu Horlivka u dijelom okupiranoj Donjeckoj oblasti, izjavio je ruski gradonačelnik Horlivke Ivan Prihodko.

Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je danas da je protuzračna obrana oborila 10 ukrajinskih dronova tijekom noći u tri granične regije, uključujući sedam iznad Belgorodske oblasti, dva iznad Kurske oblasti i jedan iznad Voronješke oblasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.