Rusija iduće godine povećava izdvajanje za obranu na 6.3 posto BDP-a

Foto: EPA

Rusija u 2025. povećava državnu potrošnju na obranu za četvrtinu, na 6.3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najviša razina od hladnog rata, doznaje se iz prijedloga proračuna objavljenog danas.

Sljedeće godine će potrošnja na obranu narasti na 13.5 bilijuna rubalja (145 milijardi američkih dolara), u četvrtoj godini "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Bit će to 25 posto više izdvajanja za obranu u odnosu na 2024.

Potrošnja na obranu činit će 32 posto proračunskih izdataka koji će dosegnuti 41.5 bilijuna rubalja (435 milijardi dolara).

U godini početka rata Rusija je na obranu potrošila 5.5 bilijuna rubalja

Nacrt proračuna službeno je predan Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, na razmatranje. U godini početka rata u Ukrajini, 2022., Rusija je na obranu potrošila 5.5 bilijuna rubalja.

Ministarstvo financija je priopćilo da će se u 2025. izdvojiti znatna sredstva za neophodno oružje i opremu, isplatu vojnih plaća te za potporu poduzećima iz obrambenog sektora.

Iznos za obranu je veći od zajedničkih izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku i nacionalnu ekonomiju

Očekuje se da će 2026. obrambena potrošnja pasti na do najviše 12.8 bilijuna rubalja, tj. na 5.6 posto BDP-a u 2026. i na 5.1 posto u 2027. godini.

Državna potrošnja na nacionalnu sigurnost, odvojenu stavku od nacionalne obrane, koja također uključuje financiranje i vojske i sigurnosnih agencija, narast će 2025. na 3.5 bilijuna rubalja.

Iznos za obranu je veći od zajedničkih izdvajanja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku i nacionalnu ekonomiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.