Rusija koristi napade ljudskim mesom. To je jeziva taktika na koju nema odgovora

Foto: EPA

Ukrajinski vojnici na frontu koriste slikovit izraz za opisivanje ruske taktike s kojom se svakodnevno susreću. Nazivaju to napadima ljudskim mesom: valovi ruskih vojnika dolaze na njihove obrambene položaje, ponekad desetak puta dnevno. Potpukovnik Anton Bajev iz brigade Hartija ukrajinske Nacionalne garde kaže da serija valova može stići u samo nekoliko sati na njihove položaje na frontu sjeverno od Harkiva, piše BBC.

"Rusi uglavnom koriste ove postrojbe da saznaju gdje se nalazi naše naoružanje i da iscrpljuju naše jedinice. Naši momci drže položaje i bore se, a kada na tebe u jednom danu krene četiri-pet neprijateljskih valova koje moraš neprestano uništavati, to je jako teško - ne samo fizički nego i psihički", kaže Bajev.

Nevjerojatne ruske žrtve

Ova taktika dovela je do nevjerojatnih ruskih žrtava otkako je Moskva pokrenula posljednju ofenzivu prije dva mjeseca. Oko 1200 ruskih vojnika bilo je ubijeno ili ranjeno svaki dan u svibnju i lipnju, što je prema zapadnim dužnosnicima najveća stopa od početka rata.

Napadače obično brzo uoče dronovi, a Rusi ostavljaju svoje mrtve i ranjene na bojnom polju, kaže potpukovnik Bajev. "Njihov glavni zadatak su napadi ljudskim mesom i naše potpuno iscrpljivanje." Taktika je znak da Rusija nastoji maksimalno iskoristiti svoju ključnu prednost na bojnom polju - brojnost.

U gradu Pokrovsku u Donjeckoj regiji satnik Ivan Sekač iz ukrajinske 110. brigade uspoređuje ovu situaciju s pokretnom trakom koja dovodi Ruse da budu ubijeni, iako zbog toga još uvijek polako napreduju. Rusija ima znatno brojniju populacije od Ukrajine. U ruskim postrojbama ima dosta bivših zatvorenika, ali Rusija također može regrutirati jednokratnim uplatama, ponekad i tisućama dolara.

A s ruske strane bilo je pritužbi zbog "osakaćenih pukovnija", u kojima su ranjeni vojnici prisiljeni vratiti se u borbu. Jedan video prikazuje desetke muškaraca, neke na štakama, kako se obraćaju svojim zapovjednicima; govore im da su ranjeni i da im je potrebno bolničko liječenje, ali umjesto toga vraćeni su u borbu.

Sve ovo, kažu zapadni dužnosnici, znači da Moskva može nastaviti slati vojnike, često loše obučene, ravno na prve crte bojišnice istom brzinom kojom ginu ili budu ranjeni.

Ukrajinci ne mogu parirati ovoj taktici iz više razloga

Ukrajina ne može parirati ovoj ruskoj taktici čak ni kad bi imala suparnikovu brojnost, dijelom i zbog drugačijeg odnosa prema žrtvama. Jedan ukrajinski general smijenjen je posljednjih tjedana nakon pritužbi da je koristio ono što se često naziva sovjetskom taktikom - bacanje ljudi na prve crte.

"Ima puno kritika jer smo izgubili puno naših momaka zbog sovjetskog načina razmišljanja i strategije", kaže Ivan Stupak, bivši časnik ukrajinske službe sigurnosti. "Ograničeni smo ljudstvom. Nemamo druge opcije nego misliti na naše ljude."

Na području oko Harkiva rusko napredovanje je zaustavljeno. Ali na istoku ruski iscrpljujući pristup ipak sporo, ali postojano napreduje. "Nažalost, Rusa ima mnogo. I oni pokušavaju provesti ovu taktiku osvajanja centimetar po centimetar, 100 ili 200 metara dnevno. I to im, nažalost, uspijeva", kaže Stupak.

U Kijevu postoji frustracija zbog tempa kojim pristiže podrška Zapada. Jedan viši dužnosnik požalio se da Ukrajina dobiva dovoljno pomoći da ne izgubi, ali nedovoljno da pobijedi.

Osim s brojem ljudi, Ukrajina stalno muku muči s naoružanjem

Zapadni dužnosnici priznaju da je 2024. bila teška godina za Ukrajinu, s kašnjenjem u isporuci američke vojne pomoći koja je stvorila velik pritisak na obranu, što je koštalo teritorija i života.

"Čini se da je to takozvani postupni pristup. Imam dojam da naši zapadni saveznici pošalju malo oružja i onda čekaju da vide što će se sljedeće dogoditi, kao da se boje onoga što nazivaju eskalacijom", rekao je Oleksandr Merežko, predsjednik ukrajinskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

Ukidanje ograničenja korištenja američkog oružja za prekogranične napade na Rusiju donijelo je iskorak i pomoglo zaustaviti ruski napad na Harkiv. "Ako se budemo morali boriti s rukama svezanim na leđima, samo ćemo iskrvariti do smrti. Zato je ključno da nam se dopusti korištenje dalekometnih raketa na ruskom teritoriju", rekao je Merežko za BBC.

No, ukrajinski dužnosnik kaže da su dalekometni napadi na Rusiju bili samo palijativno sredstvo i da to nije bitno promijenilo dinamiku rata. "Krećemo se prema pat-poziciji", kaže bivši časnik službe sigurnosti Ivan Stupak, priznajući da bi to na kraju moglo dovesti do prihvaćanja gorke pilule u vidu pregovora.

Tijekom ovotjednog posjeta Kijevu mađarski premijer Viktor Orban predložio je prvo primirje kako bi se ubrzali pregovori, što je stav prema kojem su dužnosnici u Kijevu oprezni. "Nismo spremni na kompromis oko vrlo važnih stvari i vrijednosti", rekao je novinarima u Washingtonu Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Ukrajinci žele biti dio NATO-a jer to smatraju sigurnosnim jamstvom

Ukrajinci se boje da bi se bez čvrstih sigurnosnih jamstava - poput članstva u NATO-u, umjesto nejasnih razgovora o prijelaznom statusu - Rusija mogla jednostavno pregrupirati i ponovno napasti u budućnosti.

Vladimir Putin računa da će iscrpiti Ukrajinu na bojnom polju i dočekati popuštanje zapadne odlučnosti u pružanju potpore. Osim što je lansirala navođene zračne bombe na borbene položaje i civile u Harkivu, Moskva je također gađala energetsku infrastrukturu diljem zemlje, što je dovelo do čestih nestanaka struje i zabrinutosti oko toga što bi zima mogla donijeti.

Američki izbori u studenome dodatno potiču neizvjesnost, zajedno s upitnikom bi li Europska unija realno mogla nadoknaditi smanjivanje ili izostanak američke pomoći.

Za potpukovnika Antona Bajeva na frontu u blizini Harkiva sposobnost napada na Rusiju možda je bila od vitalnog značaja, ali sada vidi kako neprijatelj prilagođava svoju taktiku - i to ne samo napadima ljudskim mesom.

Njegovi gubici sada dolaze od minobacača i klizećih bombi, dok istodobno ukrajinskim snagama nedostaje streljiva. "Svega nam treba i svega uvijek nedostaje. Dečki se drže. Svi se držimo. Teško je, ali svi znaju cijenu i zašto se sve to radi", zaključuje Bajev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.