Rusija pokrenula istragu oko snimke odrubljivanja glave

Ured ruskog državnog tužitelja priopćio je u četvrtak da vodi istragu o videosnimci navodnog odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku. "Da bismo utvrdili vjerodostojnost ovih materijala i donijeli pravu odluku, proslijedili smo ih istražnim vlastima radi provjere", objavio je ured.

Na snimci se vidi ruski vojnik koji snima sebe dok nožem odsijeca glavu ukrajinskom zarobljeniku. Kremlj je u srijedu rekao da je snimka koja kruži društvenim mrežama "užasna" i da se njezina vjerodostojnost mora provjeriti. Ukrajina je u srijedu usporedila Rusiju s džihadističkom skupinom Islamskom državom, nakon objave te videosnimke, prenijeli su mediji.  

Agencija Reuters objavila je da nije mogla potvrditi autentičnost ni porijeklo snimke koja se dijelila na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca u vojnoj odori koji odsijeca glavu muškarcu sa žutom trakom na rukavu, a takve oznake nose ukrajinski vojnici.

Ranije je Moskva redovito opovrgavala navode da njezini vojnici čine zločine u ratu. Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja, od 2014. do 2017. Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.