Ruski izvoz stagnirao

Ilustracija: EPA

Ruski izvoz tek je marginalno uvećan od siječnja do kolovoza, uz skok isporuka na azijska tržišta i dvoznamenkasti pad u Europi, pokazali su podaci carinske uprave.

U osam mjeseci zaključno s kolovozom Rusija je izvezla robu u vrijednosti 278 milijardi dolara, većoj za samo 0.7 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Uvoz robe smanjen je pak oko 6.5 posto, na 178 milijardi dolara.

Ruski višak u robnoj razmjeni sa svijetom iznosio je tako 100 milijardi dolara i bio je veći za 15.87 posto nego u prvih osam mjeseci 2023. godine, objavila je carinska uprava.

Vrijednost ukupne vanjskotrgovinske razmjene iznosila je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine 456 milijardi dolara i bila je manja za 2.3 posto nego lani.

Azija na čelu

Glavnina ruskog izvoza završila je u razdoblju od siječnja do kolovoza na azijskim tržištima, u vrijednosti 209.1 milijardu dolara, većoj za 7.6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uvoz iz azijskih zemalja pao je pak oko 4.6 posto, na 118.1 milijardu dolara.

Izvoz u europske zemlje potonuo je za čak 27.2 posto, na 43.8 milijardi dolara, prema podacima carinske uprave. Smanjio se i uvoz europske robe u Rusiju, za 10.3 posto, na 47.9 milijardi dolara.

Ruske isporuke u afričke zemlje poskočile su pak za 22.5 posto, na 16.3 milijarde dolara. Ruski uvoz iz te skupine zemalja pao je pak za 3.4 posto, na 2.2 milijarde dolara.

Ruski izvoz u zemlje Sjeverne i Latinske Amerike zadržao se na razini prvih osam mjeseci prošle godine i iznosio je 8.5 milijardi dolara. Uvoz iz tih zemalja pao je pak gotovo 10 posto, na 9.3 milijarde dolara.

Poljoprivrednici smanjili izvoz

Najveći dio ruskog izvoza činila su u prvih osam ovogodišnjih mjeseci mineralna goriva, mineralna ulja i proizvodi njihove destilacije, uz vrijednost isporuka od 172.6 milijardi dolara, veću oko tri posto nego lani.

Na drugom su mjestu metali i proizvodi od metala s vrijednošću isporuka od 39 milijardi dolara, manjom za gotovo 2.8 posto. Blizu su i poljoprivredni proizvodi, s vrijednošću izvoza od 27.2 milijarde dolara, gotovo 4.7 posto manjom nego u prvih osam lanjskih mjeseci.

Polovinu ruskog uvoza činili su pak strojevi, oprema i motorna vozila, s vrijednošću uvoza od 90.1 milijardu dolara, manjom za 5.3 posto nego lani.

Slijede kemikalije s padom uvoza za 9.7 posto, na 34.2 milijarde dolara.

Blago je pak porastao uvoz poljoprivrednih proizvodnih, za 1.8 posto, na 24.2 milijarde dolara, prema podacima ruske carinske uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.