Ruski vojnici snimili novu poruku za Putina: "Vladimire Vladimiroviču, riješite ovo"

Screenshot: Youtube

U SLABO osvijetljenoj prostoriji desetak muškaraca u ruskim vojnim uniformama, lica skrivenih tamnim balaklavama, stajalo je oko čovjeka koji je čitao pismo upućeno predsjedniku Vladimiru Putinu. "Do danas još uvijek nismo primili oružje i streljivo", govori čovjek. Ističe kako je pripadnik 580. odvojene haubičke topničke divizije iz Serpuhova, grada 100 kilometara južno od Moskve, jedinice koja je trenutno stacionirana u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

"Tražimo da se naši dečki povuku iz ovog napada jer nemaju potrebnu obuku ili iskustvo. Dragi Vladimire Vladimiroviču, molimo Vas da riješite ovu situaciju", poručuje muškarac, čiji je glas umjetno iskrivljen kako bi mu se zaštitio identitet. Ovo je samo jedan u nizu apela koji su se pojavili na ruskim Telegram kanalima od sredine veljače, piše Washington Post

Snimke šalju vojnici i njihove obitelji

Ruski vojnici se u snimljenim porukama žale kako ih zapovjednici šalju da se bore i ginu na prvoj crti bojišnice. Ruski medij Vjorstka je izračunao kako su se u proteklih mjesec dana regrutirani vojnici iz najmanje 16 ruskih oblasti pojavili u videima koji pozivaju Putina da intervenira. 

Deseci vojnih obveznika su tvrdili da su prisiljeni jurišati na ukrajinske položaje u sklopu ruske istočne ofenzive, bez dovoljno obuke, streljiva ili oružja. Washington Post nije mogao neovisno provjeriti videosnimke, od kojih su neke lokalnim ruskim medijima poslali vojni obveznici ili njihove obitelji.

Mnoštvo videozapisa signalizira da problemi koji su pratili rusku invaziju tijekom prve godine još uvijek nisu riješeni i nude dodatne dokaze da se Moskva oslanja na taktiku slanja valova vojnika u sigurnu smrt kako bi omekšala ukrajinske položaje uoči slanja elitnih, iskusnih boraca.

Rusija izgubila početnu topničku prednost

Ova taktika čak izaziva kritike proruskih ratnih blogera koji dovode u pitanje njenu učinkovitost i besmisleni gubitak života u onome što nazivaju "napadima mesom". Regruti su se požalili da im se daje oružje i govori da trče prema neprijateljskim položajima i pucaju. U jednom videu, snimljenom 7. ožujka, ročnici u postrojbi iz Irkutska, grada u Sibiru, žale se da su "poslani na klanje". 

Iako strategija slanja valova vojnika nije nova, čini se da je postala sve prisutnija jer je Rusija izgubila dio svoje početne topničke prednosti. Strategija je bila obilježje višemjesečnog napada Wagnerove skupine plaćenika na Bahmut.

Američki dužnosnici procjenjuju da je samo skupina Wagner izgubila 30.000 boraca od početka invazije, s tisućama ubijenih u akciji posljednjih tjedana. U međuvremenu, rusko ministarstvo obrane tvrdilo je prošlog rujna da je samo 5937 vojnika ubijeno u sukobu do tada. Zapadne vlade procjenjuju da je oko 200.000 Rusa ubijeno ili ranjeno u ratu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.