Ruski znanstvenik koji je radio na hipersoničnoj tehnologiji dobio 15 godina zatvora

Foto: Profimedia

Ruski znanstvenik koji je radio na hipersoničnoj tehnologiji osuđen je na 15 godina zatvora zbog izdaje, javljaju državni mediji.

Ruska novinska agencija Tass izvijestila je da je Aleksandar Šipljuk bio optužen za prosljeđivanje državnih tajni povezanih s hipersoničnom tehnologijom stranoj sili, što je znanstvenik zanijekao. Šipljuk je zatvoren u strogo čuvanoj kaznenoj koloniji nakon suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata.

Kada je uhićen u kolovozu 2022., Tass je Šipljuka opisao kao vodećeg stručnjaka u svom području i člana Ruske akademije znanosti. Ovaj 57-godišnjak bio je ravnatelj Instituta za teorijsku i primijenjenu mehaniku pri sibirskom ogranku akademije te je objavljivao radove o hipersoničnom letu.

Tvrdio je da je nevin

Hipersonične rakete mogu doseći brzine najmanje pet puta veće od brzine zvuka i mogu promijeniti smjer tijekom leta, što otežava protuzračnoj obrani zadatak da ih zaustave. Desetak ruskih znanstvenika koji su povezani s hipersoničnom tehnologijom ili s institucijama za koje se zna da su radile na njoj, uhićeno je od 2015. i optuženo za veleizdaju.

Malo je detalja objavljeno s tajnovitog suđenja Šipljuku, ali Reuters je prošle godine pisao da je znanstvenik optužen za odavanje tajni Kini. Šipljuk je tvrdio da je nevin. "On i njegov odvjetnik borili su se do zadnjeg", izjavio je njegov sin Mihail za BBC. 

Oca je opisao kao "čovjeka koji voli svoj posao". Većina znanstvenika koje je ruska obavještajna služba uhitila posljednjih godina su starije osobe, a troje ih je u međuvremenu umrlo, uključujući jednu koja je bolovala od raka. Predsjednik Vladimir Putin javno je pohvalio napredak Rusije u razvoju hipersoničnih projektila.  Međutim, neki analitičari tvrde da je njihova učinkovitost precijenjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.