Sabor sutra raspravlja o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojim se detaljnije propisuju radnje u postupku izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić istaknuo je kako se najvažnije promjene koje donosi ovaj prijedlog zakona odnose na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, jer je katastarska izmjera temelj za sustavnu obnovu, odnosno osnivanja zemljišnih knjiga, kao i uspostavu novog katastarskog operata, u konačnici Baze zemljišnih podataka.

Uz to, detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, čime se doprinosi pravnoj sigurnosti i zaštiti prava i obveza stranaka u postupcima te su pojednostavljene neke radnje. 

Šustić je kazao i da će prijedlog zakona utjecati na osiguranje suvremenog i učinkovitog sustava zemljišne administracije, koji u konačnici doprinosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava proces ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina.

Zastupnici će raspraviti i Izviješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe za 2023. godinu. u kojem se, među inim, navodi da je od ukupnog broja zaprimljenih pritužbi (214), njih 127 (59,3 posto) bilo je iz područja pravosuđa i uprave, 19 (8,87 posto) iz područja zaštite obitelji, 30 (14 posto) iz područja stambene, komunalne te imovinsko-pravne problematike, 10 (4,67 posto) i područja rada i radnih odnosa te  njih 25 (11,68 posto) iz ostalih područja. 

Hrvatski sabor ovotjedni rad završit će glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.